Logo
  • Nieuws
  • 19 mei 2015
  • Lianne Bouman

CDA wil versnelde verhoging bijtelling hybrides

Het grote aantal dure zware hybrides die nu fiscaal voor een prikkie rondrijden, zijn een grote ergernis van CDA-Tweede Kamerleden Omtzigt en Van Helvert. Zij willen dat de bijtelling van deze zakelijke auto’s al per 1 juli 2015 wordt verhoogd van 7 naar 15 procent.

Beide Kamerleden hebben over de kwestie Kamervragen gesteld aan de staatssecretarissen van Financiën en van Infrastructuur en Milieu.

Gat in begroting

Zij willen opheldering over het dreigende gat in de begroting door de snel stijgende verkoop van onder meer de Volvo XC90 T8 Twin Engine. Ook willen de CDA’ers worden geïnformeerd over hoeveel dit type auto de schatkist kost aan gemiste BPM, MRB en bijtelling. Bovendien willen zij weten of het klopt dat deze auto onder ideale omstandigheden 43 kilometer elektrisch kan rijden en vervolgens zijn volle gewicht van 2.750 kilogram voortbeweegt met een benzinemotor. Zij vragen de staatssecretarissen of zij reden zien om de verhoging van de bijtelling van 7 naar 15 procent versneld in te voeren.

Aanleiding Kamervragen

Aanleiding tot de Kamervragen is een bericht in een landelijk dagblad. Volgens het artikel  heeft deze Volvo in de theoretische testen zijn CO2-percentage weten te drukken tot vlak onder de grens van 50 gram/kilometer. De bijtelling bedraagt dan 7 procent van de cataloguswaarde.

Autoforfait

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.