Logo
  • Nieuws
  • 17 mei 2013
  • Mariel Hovemann
  • Bron: UItgave: De impact van mensen

'De rol van IT is erg belangrijk'

Reorganiseren, professionaliseren en flexibiliseren: het to-do-lijstje van het ROC ID-College in Zuid-Holland is goed gevuld. E-HRM is daarbij van groot belang zegt bestuurder Oege de Jong. ‘Je kunt pas sturen als je de goede informatie hebt.’

Beeld 'De rol van IT is erg belangrijk'

Mobiliteit is een speerpunt voor het ROC College. “Omdat vooral in het beroepsonderwijs de verbinding met het werkveld van groot belang is, willen wij docentstages invoeren: uitwisselingen met bedrijven, zodat onze docenten bijvoorbeeld stage kunnen lopen en kunnen zien wat de ontwikkelingen in het veld zijn. Andersom binden wij ook graag gastdocenten aan ons. Daarvoor sluiten we strategische partnerships, met momenteel onder meer de Rabobank, Oce en Siemens.”

Pensioen

De Jong: “Het liefst zou ik docenten niet meer voor onbepaalde tijd aanstellen. Nu werken docenten soms wel 35 jaar in het onderwijs. Ik zie liever dat een docent bijvoorbeeld na vijf jaar onderwijs weer een paar jaar in het beroepsveld gaat werken en daarna met nieuwe kennis terugkeert naar het onderwijs. Zo ontstaat een veel dynamischer omgeving. Over ongeveer zes jaar gaat 30 procent van onze medewerkers met pensioen. Dat kun je als bedreiging zien, maar ook als een kans. Ons droombeeld is een kleine vaste kern, met daaromheen een kring flexibele arbeidskrachten om aansluiting bij de actuele ontwikkelingen te borgen en tegelijk mensen meer plezier in hun werk te brengen.

e-HRM

De rol van IT is hierbij erg belangrijk aldus De Jong. “Met een goede e-HRM-tool krijg je veel beter zich op je personeel, en op waar mensen staan in hun ontwikkeling. Pas dan kun je goed sturen. Je kunt in onze begrotingsmodule aangeven hoe je team er idealiter uitziet en maandelijks volgen hoe je daarop gaat sturen en wat dat betekent voor vacatures die vrijkomen.”

Ziekteverzuim financieel vertaald

Een ander voorbeeld dat De Jong noemt is het ziekteverzuim. “Door een maandelijkse rapportage kun je beter inzoomen op de domeinen en kijken waar de verschillen zitten. Zo zagen we bijvoorbeeld dat het domein sport en beweging een veel lager verzuim kende dan het domein welzijn. Toen zijn we gaan kijken: hoe komt dat? En wat bleek? Bij sport zat een manager die zieke collega’s altijd belde met de vraag of hij nog iets kon doen. Dat kun je dan weer vertalen naar andere domeinen.”
Niet te doen gebruikelijk in het onderwijs, maar het ROC ID-College Zuid-Holland heeft het verzuim ook financieel vertaald en berekend dat iedere procent ziekteverzuim 400.000 euro met zich meebrengt. De Jong: “Als managers vragen of ze een extra docent kunnen inzetten, zeggen we nu dat dat kan als ze het verzuim kunnen terugdringen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.