Logo
  • Nieuws
  • 9 oktober 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: AWVN

Akkoord vakbonden en werkgevers voor doelgroepbanen

Vakbonden FNV en CNV en werkgeversvereniging AWVN gaan via het cao-overleg het scheppen van garantiebanen voor mensen met een beperking ondersteunen zo meldt AWVN. De drie partijen hebben hiertoe een akkoord getekend.

Beeld Akkoord vakbonden en werkgevers voor doelgroepbanen

In het cao-overleg van de komende jaren is het scheppen van banen voor Wajongers en aanverwante doelgroepen prioriteit. Om het voor organisaties aantrekkelijker te maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen komen er onder meer extra loonschalen tussen de 100% en 120% van het minimumloon.

Sociaal akkoord

Het doelgroepenakkoord voor het cao-overleg is een concrete uitwerking van het sociaal akkoord van april 2013. Daarin spraken vakbonden, werkgevers en overheid af dat in 2026 125.000 banen zijn gerealiseerd voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naast arbeidsgehandicapten gaat het daarbij ook om mensen die om uiteenlopende redenen niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen aldus de AWVN.

Participatiewet

Met het arbeidsparticipatieakkoord sluiten de sociale partners aan op de op 1 januari 2015 in werking getreden Participatiewet. Deze wet heeft tot doel om de werkloosheid onder laagopgeleiden en arbeidsbeperkten te verminderen en vervangt onder meer de oude Bijstandswet. Cao-partijen hebben de afgelopen jaren al een voorschot genomen op het akkoord. Het aantal cao-afspraken over de betreffende doelgroepen stijgt al sterk aldus de werkgeversvereniging.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.