Logo
  • Nieuws
  • 5 augustus 2014
  • Peter van den Hout

Onafhankelijk adviespunt klokkenluiders heeft zich bewezen

Werknemers hebben dringend behoefte aan een onafhankelijk klokkenluiders-adviespunt voor het melden van misstanden op de werkvloer. Oorzaak is de grote hoeveelheid bestaande regelingen en meldinstanties, waardoor de huidige situatie voor veel medewerkers erg complex is.

Beeld Onafhankelijk adviespunt klokkenluiders heeft zich bewezen

Dat concludeert onderzoeksbureau Berenschot op basis van een evaluatie in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Tweede Kamer had gevraagd het bestaande adviespunt, dat eind 2012 is opgericht, na twee jaar te evalueren. De evaluatie werd met een half jaar vervroegd, omdat de Tweede Kamer momenteel nadenkt over de invulling van een nieuwe wet om klokkenluiders beter te beschermen.

"Wij zijn verheugd met de conclusie om ons een permanente status te geven met een wettelijke basis," reageert Martin van Pernis, voorzitter van het adviespunt. "Vast staat dat het adviespunt zijn plek heeft verworven in het klokkenluidersveld en dat wij hierin een belangrijke rol spelen.”

Organisatiecultuur

Berenschot waarschuwt in het rapport dat het politieke en maatschappelijke debat over de bescherming van klokkenluiders zich momenteel vooral richt op de juridische en organisatorische kant van de regelingen, en minder op de organisatiecultuur van bedrijven en overheidsorganisaties. Dit blijkt echter een belangrijke factor in zowel het signaleren als het melden van misstanden. Werknemers met een positief beeld van hun organisatiecultuur melden relatief meer misstanden dan werknemers met een negatief beeld. Van Pernis: "Dit vind ik een belangrijke conclusie. Wij willen bekijken welke rol het adviespunt hierbij in de toekomst kan gaan spelen."

De kabinetsreactie naar aanleiding van het rapport volgt na het zomerreces. In HR Praktijk Premium vindt u meer informatie over de Wet Huis voor klokkenluiders.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.