Logo
  • Nieuws
  • 26 maart 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Na 14 jaar schadevergoeding voor RSI-patiënt

Maar liefst 14 jaar heeft de FNV er aan moeten trekken. Maar nu heeft Bureau Beroepsziekten (BBZ) haar langst lopende zaak - voor een RSI-patiënt - tot een goed einde weten te brengen. BBZ-directeur Jan Warning is blij dat deze zaak eindelijk heeft geleid tot schadevergoeding, zo meldt het FNV.

Beeld Na 14 jaar schadevergoeding voor RSI-patiënt

De geruchtmakende casus 'De Bakker/Zee Electronics' haalde in 2000 nagenoeg alle media, omdat dit het eerste vonnis in Nederland was in het voordeel van een RSI-patient.

 

Kees de Bakker werkte achttien jaar lang bij een bedrijf in de kleinmetaal. Het werk bestond uit het omwikkelen van transformatoren met koperdraad. Doordat hij telkens twee weken achter elkaar moest wikkelen en daarna twee weken achter elkaar moest inblikken, maakte de werknemers voortdurend dezelfde beweging met een gestrekte arm.

 

In 1993 viel hij voor het eerst uit en in 1994 belandde hij in de WAO. Met hulp van de FNV stelde De Bakker zijn werkgever aansprakelijk in 1996. In 2000 gaf de rechter in Middelburg De Bakker gelijk. De werkgever ging in hoger beroep en werd door het gerechtshof in het gelijk gesteld. De Hoge Raad bepaalde daarna echter dat een ander Gerechtshof opnieuw naar de zaak moest kijken. Op het moment dat er twee oud-collega's zouden getuigen, kwam er een schikkingsvoorstel van de tegenpartij. Inmiddels heeft De Bakker dus een schadevergoeding ontvangen en werkt hij weer, als video-editor.

 

Om redenen van privacy maakt de FNV de hoogte van de schadevergoeding niet bekend.

 

Mensen met ziekten of klachten die als 'moeilijk objectiveerbaar' worden beschouwd, zoals psychische klachten, chronische rugklachten, bekkeninstabiliteit, ME/CVS, fibromyalgie, whiplash en rsi worden zowel medisch als arbeidskundig extra streng beoordeeld. Wanneer de eerste keuringsarts van mening is dat iemand uit deze groep op medische gronden volledig arbeidsongeschikt is of geen volle werkdag of volle werkweek kan werken, moet een tweede keuringsarts het onderzoek overdoen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.