Logo
  • Nieuws
  • 16 augustus 2013
  • Mariel Hovemann
  • Bron: bnr

Werkgevers willen prepensioen afschaffen

AWVN wil het prepensioen afschaffen omdat de pensioenregelingen zelf al kostbaar genoeg zijn zo weet BNR.nl te melden. De vakbonden zijn samen met de werkgevers verantwoordelijk aldus de werkgeversvereniging.

Beeld Werkgevers willen prepensioen afschaffen

Sommige fondsen hebben het extra geld dat voor het prepensioen gespaard is, niet goed beheerd en komen hierdoor in de problemen. De AWVN wil dan ook dat in de cao’s afspraken gemaakt worden over het ingelegde geld.
Leon Mooijman van AWVN: “Met name de groepen die nu tussen de 55 en 60 jaar zijn, hebben een toezegging gehad van bijvoorbeeld 3000 tot 4000 euro extra pensioen. Maar dat is een levenslange uitkering en de waarde daarvan is snel 40.000 tot 50.000 euro. Bij normaal pensioen zou je jaarlijks dat stukje pensioen opbouwen. En met dit pensioen staat in de wet ook geen wijze waarop je dat pensioen werkelijk moet sparen. Daar zie je dat het wel eens fout is gegaan.”


Vakbonden en werkgevers verantwoordelijk

Mooijman houdt de pensioenfondsen niet verantwoordelijk, maar wel de vakbonden samen met de werkgevers. Zij hebben immers deze afspraak gemaakt. “En de sociale partners hadden eigenlijk ook moeten zorgen voor een deugdelijke financiering van deze regeling. En niet pensioenfondsen eigenlijk de vrijheid geven om maar te kijken hoe het uitpakt.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.