Nieuws
23 maart 2012
Door: 

Twijfels rond lagere bijtelling auto van de zaak uitgelegd

Op schriftelijk verzoek van de Vereniging Auto van de Zaak (VAVDZ) heeft de belastingdienst uitgelegd dat de lage bijtelling van toepassing blijft, ook als een auto van vóór 1 juli 2012 van eigenaar wisselt.

De brief ‘Verklaring geen privégebruik auto’, die veel berijders in januari 2012 gekregen hebben, zette een aantal werkgevers aan het twijfelen. In de brief staat dat het lage bijtellingspercentage, dat op 30 juni 2012 van toepassing is, blijft gelden zolang de auto aan dezelfde werknemer ter beschikking staat. Hieruit concludeerde een aantal werkgevers dat als zij een auto aan een andere werknemer ter beschikking stellen deze werknemer een hogere bijtelling zou moeten gaan betalen.

De belastingdienst geeft in haar antwoord aan VAVDZ aan dat de correspondentie op de doelgroep aangepast wordt. Omdat zij de berijders aanspreken, hebben zij alleen in de tekst het stuk, dat betrekking heeft op berijders, gemeld. Op de site van de belastingdienst staat de volledige regeling.

Eén beperking

Auto's van vóór 1 juli 2012, die in een lage bijtelling categorie vallen, blijven altijd een lage bijtelling behouden, ook al wisselt de auto van eigenaar of berijder. Er is slechts één beperking. Als de auto van voor 1 juli 2012 wisselt van eigenaar en berijder, dan geldt de lage bijtelling voor een periode van 60 maanden vanaf 1 juli 2012.

Ontbindende voorwaarde

Er is een run op populaire automodellen met lage bijtelling. Die bijtelling geldt alleen als de auto voor 1 juli 2012 van kenteken is voorzien. VAVDZ waarschuwt dat de levertijden van deze auto’s een probleem opleveren voor de leaserijder. Mocht de auto na 1 juli geleverd worden, dan is de berijder de dupe. VAVDZ adviseert om de levertijd uitdrukkelijk en als ontbindende voorwaarde vast te leggen in het koopcontract met de autodealer.

Partners