Logo
  • Nieuws
  • 23 februari 2015
  • Lianne Bouman

Nut cao wankelt in zijn voegen

Het rommelt in cao-land. Werkgevers in allerlei sectoren zijn de strenge cao’s beu. Begin januari toonde de Arbeidsvoorwaardennota 2015 van VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN aan dat cao’s flexibeler moeten zijn en uit een rondvraag deze maand van het FD blijkt dat werkgevers twijfelen door te gaan met de cao.

Sinds vorig jaar is in de horeca geen cao meer. Koninklijke Horeca Nederland bepaalt zelf hoe de arbeidsvoorwaarden van werknemers eruit zien. In de supermarktbranche bestaat de cao formeel nog wel, maar die is al twee jaar verlopen. De werkgevers bepalen daar zelf hoeveel de salarissen omhoog gaan. Werkgevers vinden de huidige cao`s te dik, te duur en te inflexibel en overwegen de samenwerking met vakbonden op te zeggen..

Vakbonden

Deze harde houding maakt onderhandelen met vakbonden moeilijk. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken maakt zich zorgen: werkgevers `ageren tegen het vaste contract, tegen loondoorbetaling bij ziekte en soms zelfs tegen de cao`. In de bouw zijn de cao-onderhandelingen net begonnen. Alhoewel de bouw altijd voorstander is geweest van een cao, komen er nu vanuit die hoek geluiden de cao te willen vernieuwen. Als dat niet mogelijk is, valt het draagvlak weg. In 2010 vielen nog 163.368 personen onder de bouw-cao, nu 98.855.

PvdA

De PvdA betitelt de opstelling van de werkgevers ‘Nederland onwaardig’. De PvdA roept de werkgevers op met werknemers om de tafel te gaan en nieuwe cao’s af te sluiten. De openlijke twijfel onder werkgevers of ze nog wel door willen gaan met het afsluiten van cao’s is niet alleen onverstandig, het brengt volgens de PvdA het zo beroemde Nederlandse model van arbeidsrust, overleg en stabiliteit in gevaar.

Toetsen van uw eigen beloningsbeleid

Het onderzoeksrapport Nationaal Beloningsonderzoek 2014-2015 biedt u een uitgebreide analyse van de stand van zaken van belonen in Nederland. U krijgt hiermee unieke handvatten voor het formuleren en toetsen van uw eigen beloningsbeleid. Meer informatie

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.