Logo
  • Nieuws
  • 7 maart 2013
  • Mariel Hovemann

Nederlandse topwerkgevers bieden meer secundaire arbeidsvoorwaarden

Nederlandse topwerkgevers bieden werknemers meer flexibele werkregelingen dan hun Europese collega’s. Zo is het bij Nederlandse bedrijven veel vaker mogelijk om een sabbatical op te nemen, overuren in vrije dagen uit te laten keren, of een bovenwettelijk ouderschapsverlof op te nemen. Leiderschapsontwikkeling krijgt in 2013 de hoogste prioriteit binnen HR-afdelingen. Dat blijkt uit het jaarlijkse Top Employers Nederland onderzoek van het CRF Institute onder 52 Nederlandse bedrijven.

Leiderschapsontwikkeling is voor HR-afdelingen van topwerkgevers in Nederland het belangrijkste aandachtspunt voor het komende jaar. Vorig jaar stond leiderschapsontwikkeling nog op de derde plaats in de lijst. Tegelijkertijd zijn ook performance management en verandermanagement steeds belangrijker geworden. Een van de oorzaken daarvan is waarschijnlijk de aanhoudende crisis aldus de onderzoekers.

Top 5 prioriteiten HR in 2013


1. Leiderschapsontwikkeling
2. Training en ontwikkeling
3. Talentmanagement
4. Performancemanagement
5. Cultuuromslag en verandermanagement

Reiskostenvergoeding/kinderopvang


De Nederlandse topwerkgevers bieden hun personeel gemiddeld genomen meer secundaire arbeidsvoorwaarden aan dan Europese werkgevers. Een reiskostenvergoeding is hier met 92 procent heel gebruikelijk, terwijl in Europa gemiddeld maar 59 procent van de werknemers hiervoor in aanmerking komt. Ook het aanbod van religieuze of spirituele faciliteiten is fors hoger: 47 procent in Nederland t.o.v. 17 procent in Europa. Waar Nederlandse werkgevers minder in voorzien is ondersteuning voor werknemers met kinderen. Slechts 3 procent van de Nederlandse werknemers heeft recht op bovenwettelijke kinderopvang als secundaire voorwaarde, tegenover 36 procent van de Europese werknemers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.