Logo
  • Nieuws
  • 16 januari 2014

Nederlands vader-/moederverlof veel korter dan rest Europa

Nederland bevindt zich in de onderste regionen van Europese landen als het gaat om de duur van zwangerschaps- en ouderschapsverlof. De respectievelijk 16 en 26 weken steken schraal af tegen de nummer 1 Tsjechië. Daar krijgen vrouwen tot 28 weken zwangerschapsverlof en 192 weken ouderschapsverlof. Ook Nederlandse vaders komen er met 2 dagen vaderschapsverlof bekaaid van af. Dit blijkt uit de Worldwide Benefit & Employment Guidelines, uitgevoerd door adviesbureau Mercer.

Mercer onderzocht van 20 Europese landen arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden als sociale veiligheid en wet- en regelgeving. Uit het onderzoek blijkt dat Nederland bij zowel zwangerschaps- als ouderschapsverlof een tiende plek inneemt. Antoni van Huissteden, woordvoerder bij Mercer: ‘De discussie over de duur van het ouderschaps- of zwangerschapsverlof speelt al langer. Het Europees Parlement heeft in 2010 een voorstel aangenomen om de duur van het zwangerschapsverlof te verhogen naar 20 weken. De Nederlandse regering heeft die duur niet doorgevoerd. Voorstanders vinden dat het verlof ruimer mag, omdat dat past bij een betere werk- en privésituatie. Tegenstanders wijzen op de economische crisis.’

Naast Tsjechië krijgen ook Spaanse ouders ruim de tijd om hun kinderen op te voeden, zonder dat dit consequenties heeft voor hun baan. De 16 weken zwangerschapsverlof lijken weliswaar kort, maar hier staan 156 weken ouderschapsverlof tegenover. Na Spanje zijn de regelingen in Duitsland, Oostenrijk en Zweden het ruimst.

Vaders in Spanje het ruimst bedeeld

Naast het zwangerschaps- en ouderschapsverlof, keek Mercer ook naar Europese vaderschapsverloven. Ook daar staat Nederland in de onderste regionen. Nederlandse vaders hebben bij de geboorte van hun zoon of dochter recht op 2 verlofdagen. In Noorwegen zijn dat er 60. Ook vaders uit Finland, Spanje en Denemarken zijn met minimaal 10 dagen verlof een stuk beter uit. In Oostenrijk, Cyprus en Ierland is geen verlofregeling vastgelegd. 

Grote verschillen voor Europese moeders

Wanneer alleen wordt gekeken naar 100% vergoed zwangerschapsverlof, komt Noorwegen als gunstigste uit de bus, waar 47 weken verlof volledig worden vergoed. Engeland en Zweden zijn met 12 weken de hekkensluiters. Bij het merendeel van de onderzochte landen wordt het verlof volledig vergoed. Alleen in het Verenigd Koninkrijk (52 weken, 90% vergoed), Ierland (26 weken, 80% vergoed), Cyprus (18 weken, 65%) en België (15 weken, 82% vergoed) is de vergoeding niet volledig.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.