Logo
  • Nieuws
  • 7 maart 2013
  • Ella Beentjes

Flexibele werkplek essentieel om vrouwen aan het werk te krijgen

Een flexibele passende werkplek voor moeders is essentieel om in 2013 meer vrouwen na hun zwangerschap weer aan het werk te krijgen. Ook de mogelijkheid om dicht bij huis te werken en videconferencing worden gewaardeerd.

Dit is de conclusie die getrokken kan worden uit een recent onderzoek van Regus over werken na zwangerschap onder 26.000 personen uit meer dan 90 landen. Veel werkende vrouwen ervaren nog steeds dat de verantwoordelijkheid voor een kind hen van de arbeidsmarkt duwt.

Waarde parttime moeders onderschat

Respondenten geven aan dat op de herintreding van moeders de productiviteit verbetert, mogelijk door kosten voor opleiding en indienstneming te verlagen. Dit is een bevestiging van een eerder onderzoek van Regus, dat aantoonde dat 56 procent van bedrijven wereldwijd herintredende moeders die parttime werken waardeert.

De waardering zat hem in de ervaring en vaardigheden die deze parttime werkende moeders bezitten en die in de huidige markt moeilijk te vinden zijn. Van de ondervraagden vindt ruim 70 procent dat de bedrijven die deze parttime werkende moeders links laat liggen, een aanzienlijk en waardevol deel van de beroepsbevolking niet op waarde weten te schatten.

Top 5 belangrijke maatregelen na zwangerschapsverlof:

1. Flexibele uren

2. Mogelijkheid om dicht bij huis te werken

3. Kinderdagverblijf dicht bij werk

4. Mogelijkheid een deel van de tijd videoconferenties boven reizen te verkiezen

5. Duobanen

Wat opvalt is dat meer vakantiedagen als de minst populaire maatregel wordt gezien om vrouwen na het zwangerschapsverlof weer aan het werk te helpen. Er zijn drastische veranderingen in de werkgewoonten nodig, in plaats van extra vrije dagen, vinden de respondenten.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.