Logo
  • Nieuws
  • 18 april 2017
  • Bron: Robert Walters

Grote vraag naar privacy en compliance specialisten

Door nieuwe Europese wetgeving moeten veel organisaties dit jaar specialisten inzetten. Die zijn schaars en daardoor ontstaan tekorten, signaleert recruitmentorganisatie Robert Walters. Werkgevers hebben globaal drie opties om de benodigde specialistische kennis in huis te halen.

Beeld Grote vraag naar privacy en compliance specialisten

Alle organisaties die werken met data of persoonsgegevens moeten voldoen aan steeds striktere wet- en regelgeving. Zeker omdat op 25 mei 2018 Europese regelgeving van toepassing wordt. Vanaf dat moment geldt in de hele Europese Unie nog maar één privacywet (de Algemene Verordening Gegevensbescherming). De verouderde nationale Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) geldt dan niet meer. Organisaties moeten hun beleid hierop afstemmen, anders riskeren zij een boete die kan oplopen tot 20 miljoen euro. Voor grote multinationals kunnen deze boetes nog hoger liggen, namelijk tot 4 procent van hun wereldwijde omzet.
Om op tijd te voldoen aan de nieuwe wetgeving ontstaat dit jaar grote vraag naar specialisten op het gebied van compliance & risk. Volgens de recente Salary Survey 2017 van Robert Walters ontstaan – dit en volgend jaar – grote tekorten binnen deze groep specialisten.

Wervingsopties

Om aan de nieuwe wetgeving te kunnen voldoen moeten organisaties op zoek gaan naar specialisten voor functies als compliance officer, data protection officer of privacy counsel. Wie de juiste expertise in huis wil halen, heeft globaal drie opties: (1) een advocatenkantoor inschakelen, (2) zelf permanent een specialist aannemen, of (3) starten met een specialist op interim basis.

Permanent aannemen

Organisaties kunnen zelf een vaste compliance of privacy officer aannemen. Deze groep specialisten is echter zeer gewild en heeft de posities voor het uitkiezen. Om deze mensen aan zich te binden, moet een organisatie daarom met een zeer aantrekkelijk aanbod komen aldus Thomas van Vliet, Recruitment Consultant Legal bij de recruitmentorganisatie. “Deze specialisten willen vooral fulltime werken. Wie geen volledige functie kan bieden, heeft de mogelijkheid om een dubbelfunctie te creëren, waarbij de specialist aanvullende taken uitvoert. Dat zien we al bij diverse klanten terug."

Interim specialist

Een andere optie is om eerst een ervaren compliance of privacy specialist op interim basis in te huren om de kaders uit te zetten, beleid te schrijven en draagvlak te creëren binnen de organisatie. Daarna kan een jurist met minder ervaring worden aangenomen voor de implementatie en het beheer van het beleid.

 

Producttips