Logo
  • Nieuws
  • 17 december 2015
  • Peter van den Hout

Ziekteverzuim weer in de lift

Het gemiddeld ziekteverzuim is het afgelopen jaar weer wat toegenomen: van 3,8 procent in 2012 naar 4,1 procent in 2014. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse Ken- en stuurgetallenonderzoek van Berenschot in samenwerking met HR Strategie onder 118 organisaties in Nederland.

Beeld Ziekteverzuim weer in de lift

Net als bij het vorige onderzoek was in de kennisintensieve dienstverlening het gemiddelde ziekteverzuimpercentage het laagst. De hoogste percentages zijn te vinden in de collectieve sector en bij de overheid. 

Tegelijkertijd is de gemiddelde ziekmeldingsfrequentie vergeleken met 2012 gedaald van 1,3 naar 1,1. "Als aan de ene kant het verzuim toeneemt en aan de andere kant de frequentie afneemt, dan moet de duur van het verzuim zijn toegenomen," aldus Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot. "Kennelijk durfden medewerkers zich onder de slechte economische omstandigheden van de afgelopen jaren minder snel ziek te melden bij hun werkgever."

Benchmark ziekteverzuim in uw sector

Wilt u weten hoe hoog het ziekteverzuim en de meldingsfrequentie in uw sector is? Bestel dan de nieuwe benchmark Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement.

Berenschot biedt u inzicht in de laatste (HR-)trends en helpt u deze te vertalen naar uw bedrijfsspecifieke situatie. Wij bieden instrumenten voor bijvoorbeeld betere benutting van uw arbeidspotentieel of voor competentiemanagement. Daarnaast ondersteunt Berenschot u bij het succesvol doorlopen van reorganisaties en adviseren we over de ‘harde', cijfermatige kant van HRM. Dit onder meer op basis van het HRM ken- en stuurgetallenonderzoek en beloningsonderzoeken, die we in veel gevallen samen met gerenommeerde partners uitvoeren.

Producttips

Ook interessant

Effectief verzuim terugdringen
Download de gratis whitepaper

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.