Logo
  • Nieuws
  • 1 april 2020
  • Bron: Financieele Dagblad

Mag je als werkgever straks medewerkers op corona testen?

Voorlopig blijven we zoveel mogelijk thuis. Maar bedrijven willen na versoepeling van de maatregelen weten of hun medewerkers weer veilig aan het werk kunnen. In België gaan ze na de piek van de pandemie werknemers testen voordat die hun werk kunnen hervatten. Werkgevers betreden hiermee nieuw juridisch terrein.

Beeld Mag je als werkgever straks medewerkers op corona testen?

Volgens de wet op de privacy mag je bij een ziekmelding niet vragen wat iemand mankeert. Tegelijkertijd heb je als werkgever de plicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. De hamvraag wat je wel en niet mag vragen aan een werknemer is een acuut juridisch vraagstuk aldus Maartje Govaert, partner arbeidsrecht bij advocatenkantoor Norton Rose Fulbright in het FD.

Pascal Besselink, senior jurist bij juridisch dienstverlener DAS geeft in datzelfde interview aan dat de plicht van een werkgever om voor een veilige en gezonde werkplek te zorgen en in dit geval zelfs voor de volksgezondheid in het algemeen, waarschijnlijk zwaarder weegt dan het recht op privacy.

Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg in Rotterdam zegt dat het ons in ieder geval dwingt om nu al na te denken over het post-coronatijdperk. Het kan bijvoorbeeld ook problemen aan werknemerskant opleveren. Zo kunnen zij bijvoorbeeld weigeren naar het werk te komen omdat ze een partner hebben die tot een risicogroep behoort. Officieel is dat dan werkweigering.

Bron: FD - Testen op de werkvloer: wel of geen goed idee?

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.