Logo
  • Nieuws
  • 24 december 2015
  • Bron: Arbo Unie

Meerderheid organisaties ontevreden over eigen verzuimbeleid

Een meerderheid van de HR-professionals – 53 procent – vindt dat de eigen organisatie beter zou moeten presteren als het gaat om verzuimbeleid. Dit blijkt uit recent onderzoek dat Arbo Unie deed onder Human Resource Managers over verzuim en inzetbaarheid.

Op de (open) vraag welke veranderingen men in de eigen organisatie wenselijk of noodzakelijk vindt, antwoorden veel deelnemers aan het onderzoek dat er sneller en proactiever gehandeld zou moeten worden. “Van (oneerbiedig gezegd) puinruimen naar proactief handelen”, zo vat één geïnterviewde de mening van veel collega’s samen.  “We moeten streven naar meer eigenaarschap bij de medewerkers en een slag maken van curatief naar preventief werken”, zegt een andere deelnemer.

Veel deelnemers aan het onderzoek laten weten dat ze een actievere bijdrage van de leidinggevenden verwachten. Ook met betrekking tot de proactiviteit van de eigen medewerker kan nog veel verbeterd worden. Slechts 9 procent van de medewerkers geeft zelf heel actief aan welke werkzaamheden ze bij verzuim nog kunnen oppakken.

Het lijkt erop dat de meeste organisaties nog flinke stappen kunnen zetten als het gaat om het versterken van een actieve houding bij de medewerkers. Op de vraag wat organisaties ondernemen om uitval van medewerkers te voorkomen, antwoordt slechts een kleine 13 procent dat er trainingen gericht op preventie worden georganiseerd. En een kleine 14 procent laat weten  dat er in de eigen organisatie vitaliteitsprogramma’s worden aangeboden.

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.