Logo
  • Nieuws
  • 2 mei 2016
  • Redactie HR Praktijk
  • Bron: AON

Eigenrisicodrager of niet: stappenplan om uw keuze te maken

Als werkgever moet u vóór 1 oktober 2016 besluiten waar u uw arbeidsongeschiktheidsrisico wilt onderbrengen. Kiest u het UWV of wordt u eigenrisicodrager? Hoe komt u tot een goed onderbouwde keuze voor de financiering van uw WGA-lasten? Wat dient u vooraf uit te zoeken en welke acties verdienen prioriteit? Onderstaand een stappenplan dat voor overzicht zorgt zodat u de verzuimrisico’s binnen uw bedrijf kent en beperkt.

Beeld Eigenrisicodrager of niet: stappenplan om uw keuze te maken

Stap 1. Zoek uit wat u in huis heeft

Uw mensen zijn uw kapitaal als ze inzetbaar zijn, maar een kostenpost in geval van verzuim en arbeidsongeschiktheid.
De uitdaging is om voor dat verzuim en arbeidsongeschiktheid een prognose te kunnen doen.
Daarbij helpen de volgende vragen:

  • Hoe ziet uw personeelsbestand eruit?
  • Hoe groot waren uw verzuim-, Ziektewet- en arbeidsongeschiktheidslasten in het verleden?
  • Waren die lasten structureel?

Stap 2. Houd uw verzuim- en arbeidsongeschiktheidsbeleid tegen het licht

Uw verzuim-, Ziektewet- en arbeidsongeschiktheidsbeleid beoordelen kan alleen als u dat beleid kent. Weten alle leidinggevenden binnen uw bedrijf hoe ze een verzuim- of preventiegesprek moeten voeren? Ook zonder dat ze daarbij aanvallend of beschuldigend overkomen? Door dit soort concrete competenties en ervaringen in kaart te brengen, kunt u nagaan hoe het gesteld is met uw verzuimbeleid op dit moment.
Dat is het vertrekpunt voor de inzet van nieuwe actieve en passieve instrumenten.
Ook uw arbeidsongeschiktheidsbeleid is van belang. Tijdens de loondoorbetaling heeft u waarschijnlijk een verzuimbeleid en -procedure ingericht, maar welke activiteiten voert u ná het dienstverband uit? De financiële lasten blijven ook ná uitdiensttreding van uw werknemers vrijwel onverminderd doorlopen. Een actief en doordacht arbeidsongeschiktheidsbeleid is van belang om regie te kunnen voeren. Neem in deze stap ook de overweging voor het ERD voor de Ziektewet mee.

Stap 3. Neem uw organisatiedoelstellingen als vertrekpunt

De verzekering van uw WGA-risico (vast en flex samen) is een strategische keuze en niet alleen gebaseerd op financiële gronden. Leg de opties inclusief voor- en nadelen daarom naast uw doelstellingen en bepaal aan de hand daarvan welke optie het best bij u past. Wist u dat er meer mogelijkheden zijn om uw private en publieke financiering in te vullen? Denk daarbij aan de verschillende regie- en financieringsvormen zoals volledig of deels verzekeren of volledig zelf financieren met enkel een garantieverklaring. Alle opties hebben andere implicaties voor uw beleid, neem dat mee in uw overweging. Uw zorgplicht als werkgever zou zomaar kunnen botsen met de financieel meest voordelige optie.

Stap 4. Doe marktonderzoek

De keuze maken voor ERD kan niet zonder gedegen marktonderzoek onder private aanbieders. Welke aanbieder past het beste bij uw keuze en welke kosten en voorwaarden hanteert die aanbieder? Laat de kwaliteit van de ondersteuning en begeleiding meewegen in uw keuze.

Stap 5. Organiseer een inrichtingssessie

Heeft u uw keuze gemaakt, dan is daar de kous niet mee af. Bij elke financieringsoplossing komen immers andere verplichtingen en verantwoordelijkheden kijken. Na het maken van uw keuze heeft u een nieuw startpunt. Richt uw organisatie daarop in, zodat u het maximale uit uw oplossing haalt. Wijs mensen aan voor terugkerende acties en zorg voor een scherpe controle op processen en taken.

Stap 6. Regel nazorg & borging

Met de juiste keuze, kunt u zich als werkgever meer richten op de verantwoordelijkheden en verplichtingen rond verzuim. Maak daar gebruik van. Zorg er daarbij voor dat u de procedures en taken voor de uitvoering van uw keuze goed inricht. Investeer in maatregelen om langdurige arbeidsongeschiktheid tegen te gaan en investeer in het gezond en gemotiveerd houden van uw werknemers.

Bron: Whitepaper Ziektewet en WGA: de regie in eigen hand?

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.