Logo
  • Nieuws
  • 30 mei 2016
  • Bron: Immo Nijhof

Dit zijn de verzuimkosten door conflicten op het werk

Ziekteverzuim door onderlinge conflicten op het werk kost een organisatie van 250 voltijds medewerkers zo’n € 30.748 per jaar. Dat is gemiddeld 3,3% van de totale kosten van het ziekteverzuim en zelfs 15,3% van de kosten voor ziekteverzuim waar een organisatie invloed op heeft.

Met gegevens van TNO maakte Verbeterdesamenwerking een module die berekent wat problemen met collega's, ondergeschikten, leiding of werkgever een individuele organisatie kosten.
Op nationaal niveau maakt TNO al inzichtelijk wat de financiële impact is van conflicten op het werk. ‘De kosten van interne agressie worden geschat op 1,7 miljard euro en de kosten van externe agressie op ruim 600 miljoen euro per jaar. De reden dat interne agressie tot hogere kosten leidt, wordt voor het grootste deel verklaard doordat slachtoffers van interne agressie langduriger verzuimen.’ Zo staat in het onderzoek 'Agressie op het werk 2014' van TNO.

Businesscase aantoonbaar

Met onder andere deze data heeft Erkend Teamcoach en Registercoach Immo Nijhof van Verbeterdesamenwerking nu per organisatie uitgerekend wat verzuim door slechte samenwerking, pesten of ander ongewenst gedrag op het werk kost. ”Die kosten lopen snel op omdat medewerkers door dit soort conflicten 2 keer langer thuis blijven dan normaal,” aldus Nijhof. “Nu blijkt hoe belangrijk het is voor een werkgever om bijtijds op het verbeteren van onderlinge aanspreekbaarheid of het aanpakken van pestgedrag te duiken. Goed samenwerken is het fundament van de duurzame inzetbaarheid van alle werknemers, van werkvloer tot penthouse.”

Verschillen per branche

Gegevens zijn beschikbaar voor 13 branches. Lijstaanvoerder is het samengevoegde cultuur, sport, recreatie en overige dienstverlening: 13 procent van de medewerkers geeft daar aan dat hun werk gerelateerde verzuim komt door problemen met collega's, ondergeschikten, leiding of werkgever. De plaatsen 2 tot en met 5 worden ingenomen door respectievelijk ICT, financiële instellingen & -dienstverlening, openbaar bestuur en het onderwijs. Nijhof: “Door interne conflicten zitten er in het onderwijs naar schatting jaarlijks 7.754 voltijdsmedewerkers thuis, dat kost de samenleving € 84.773.581 per jaar. En omdat er in het onderwijs veel in deeltijd gewerkt wordt, denk ik dat het aantal mensen dat hierdoor ziek thuis zit, nog hoger is.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.