Logo
  • Nieuws
  • 1 december 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: de Volkskrant

CDA: ‘Basisverzekering loondoorbetaling voor iedereen, ook zzp’ers’

Loondoorbetaling bij ziekte moet korter en ook gelden voor zzp’ers. Dat bepleiten Sybrand Buma, CDA-fractieleider en Pieter Heerma, CDA-woordvoerder Sociale Zaken in een ingezonden brief in de Volkskrant.

Beeld CDA: ‘Basisverzekering loondoorbetaling voor iedereen, ook zzp’ers’

Volgens de CDA’ers neemt het draagvlak voor cao’s af en de vlucht naar zzp toe. Ook durven ‘normale’ mkb'ers bijna geen personeel aan te nemen vanwege de risico's. Kortom, het aantal flexwerkers stijgt, terwijl CAO's leegstromen. En de politiek schuift het zzp-dossier voor zich uit.

Loondoorbetaling bij ziekte

Evenals het loondoorbetaling bij ziekte-dossier. ‘Ondernemers zien de loondoorbetalingsverplichting als een risico dat niet kan worden afgedekt in tarieven. Steeds meer mkb'ers zien zich genoodzaakt werknemers met een hoog risico op arbeidsongeschiktheid af te stoten of niet aan te nemen,’ schrijven de twee in de VK.

Basisverzekering

Om de arbeidsparticipatie van 55-plussers te bevorderen en het aantal flexcontracten van jongeren te verminderen pleiten Buma en Heerma er dan ook voor de loondoorbetaling bij ziekte radicaal te verkorten en een basisverzekering loondoorbetaling bij ziekte in het leven te roepen. Een wettelijke verplichting die ook gaat gelden voor zzp'ers. Deze basisverzekering kan worden ingericht naar het model van de bestaande zorgverzekering leggen Buma en Heerma uit in hun ingezonden brief.

Producttips

Ook interessant

Effectief verzuim terugdringen
Download de gratis whitepaper

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.