Logo
  • Nieuws
  • 7 mei 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Burnouts hangen weer in de lucht

Voor 12 procent van de werknemers is de mentale en fysieke belasting dusdanig groot, dat deze werknemers niet zeker weten of zij hun werk de komende jaren nog wel volhouden. Ook reorganisatie, relatieproblemen in de privésfeer, problemen met kinderen en de combinatie van spanningen in de privé-situatie én de drukte op het werk beïnvloeden werk en verzuim.

Beeld Burnouts hangen weer in de lucht

Dat blijkt uit een enquête onder een panel van 350 werknemers, uitgevoerd in opdracht van het Breed Platform Verzekerden en Werk en Boaborea.

 

Ingrijpende gebeurtenissen

Burnout is een stoornis die wordt gekenmerkt door gevoelens van uitputting van lichaam, geest en ziel. Het ontstaat vaak in een periode van extreme stress, na zeer ingrijpende gebeurtenissen (life events) of gebeurtenissen die kort na elkaar plaats hebben gevonden zonder dat er een fase van herstel heeft kunnen optreden. Degenen die aan burnout gaan lijden, hebben vaak de neiging om in perioden van stress juist door te gaan en onvoldoende aandacht aan zichzelf te besteden.

 

De werknemers die deelnamen aan het onderzoek:

  • vinden dat regelmatig op vakantie gaan nodig is om goed te blijven functioneren
  • vinden dat gezondheid belangrijk is en waarderen het als de werkgever hiervoor belangstelling heeft
  • weten meestal niet dat de werkgever op dat front ondersteuning kan bieden. Werkgevers- en werknemersorganisaties zetten vaak samen met zorgverzekeraars en arbodienstverleners gezondheidsprogramma's op, ter voorkoming van mentale of fysieke problemen bij het personeel. De meeste werknemers komen daar pas mee in aanraking als sprake is van ziekteverzuim
  • vrezen voor het overgrote merendeel geen burnout: 80  procent is tevreden met zijn of haar gezondheid. Bijna de helft heeft zich het laatste jaar niet ziek gemeld.

 

Tips

U kunt een burnout herkennen aan de volgende signalen:

- onrust

- paniekaanvallen

- snel geïrriteerd zijn

- met tegen zin werken

- opvliegend (veel ruzie maken)

- zich afzonderen

- vaak of permanent ziekmelden

- oververmoeidheid

- algeheel gevoel van malaise

- slaapstoornissen

- gespannen spieren

- hoofdpijn

- hyperventilatie

 

Meer over burnouts vindt u in het Handboek Belonen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.