Logo
  • Achtergrond
  • 22 september 2015
  • Wim Schimmel CEO Arbo Unie

‘Big data geeft glimp van de toekomst’

Vandaag de dag doen we in de bedrijfsgezondheidszorg nog niets met big data. En het onderwerp ter sprake brengen is misschien wel je op glad ijs begeven. Toch waag ik mij eraan omdat ik verwacht dat we werknemers er echt mee kunnen helpen om een gezonder leven te leiden.

Vanuit de visie dat werkenden een leven lang optimaal kunnen werken, streven we bij Arbo Unie naar het voorkomen van uitval. Anders gezegd: het doel is werkenden sterker maken, zodat wij op alle momenten in ons leven vol energie aan de slag kunnen zijn. Dan is kennis van risico’s de basis om relevante conclusies te trekken. Zodat je kunt voorspellen wanneer risico’s kunnen optreden. Zodat deskundigen gericht en betrouwbaar advies kunt geven hoe je die kunt voorkomen.

Als je werkt krijg je informatie over je gezondheid uit bijvoorbeeld medische keuringen, onderzoek, consulten bij een bedrijfsarts of andere professional. Informatie die van jou is en een arts vanzelfsprekend nooit deelt zonder uitdrukkelijke toestemming van de werknemer. Wanneer je deze persoonlijke gegevens zelf kunt verrijken met bijvoorbeeld een registratie van het dagelijks verloop van je hartslag, bloedsomloop en slaapritme krijg je een totaalplaatje. Nuttig voor jezelf en op meer generiek niveau voor een onafhankelijke en betrouwbare derde mits de vertrouwelijkheid en privacy zorgvuldig is geborgd.

Gegevens over je eigen welzijn en gezondheid behoren wat ons betreft toe aan de werkenden en worden nooit zonder toestemming gedeeld. Dat vertrekpunt kan ik niet vaak genoeg herhalen. Zo houdt de werkende zelf de regie over de eigen, persoonlijke gegevens. Het interpreteren van dergelijke gegevens op een anoniem groepsniveau door een betrouwbare en deskundige partij, helpt daarnaast om inzicht te krijgen in bepaalde gezondheidsrisico’s. Denk aan de kans op een burn-out in een bepaalde leeftijdscategorie. Wanneer je dat weet, kun je interventies bedenken om de kans te verkleinen. En zo kun je dus mensen helpen bij een beter werkend leven.

Als organisatie kun je volop hulpmiddelen bieden om te zien wat medewerkers nodig hebben om optimaal te kunnen blijven werken. Mooi hulpmiddel is het fitheidsbandje, waar ik persoonlijk goede ervaringen mee heb. Ik ontdekte dat ik op een werkdag te weinig bewoog, dus daar ben ik iets aan gaan doen. Lastiger is het interpreteren van je hartslag en slaapritme. Wat vertellen die getallen mij? Ruwe data alleen werpt vooral meer vragen op. Een professional in de bedrijfsgezondheidszorg kan dat inzicht verschaffen. Zodat je werknemers snel en adequaat de juiste ondersteuning kunt geven. In plaats van wachten tot het te laat is.
 
Arbo Unie is van mening dat op deze manier ‘big data’ waardevol wordt om werkenden te ondersteunen bij een leven lang optimaal werken. Het geeft ons de tools in handen om de toekomst van ons welbevinden te voorspellen. Althans, een glimp van die toekomst. Het biedt ons het gereedschap om aan onszelf te blijven werken.

Wim Schimmel
CEO Arbo Unie

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.