Logo
  • Nieuws
  • 1 juli 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: De Volkskrant

Advocaten draaien overuren door ontslagaanvragen

Bedrijven die anders nog zouden wachten, hebben nu voor 1 juli besloten te reorganiseren. Om onder de nieuwe ontslagvergoeding uit te komen, hebben mkb-werkgevers de afgelopen dagen voor honderden werknemers ontslag aangevraagd zo meldt de Volkskrant.

Beeld Advocaten draaien overuren door ontslagaanvragen

Vorige week is ontslag aangevraagd voor 1.450 werknemers, een verdubbeling ten opzichte van de laatste weken zo blijkt uit een rondgang onder advocaten en uit gegevens die de Volkskrant heeft opgevraagd bij uitkeringsinstantie UWV.
Het nieuwe ontslagrecht maakt ontslag vooral voor het mkb (tot 250 werknemers) duurder. Vandaar dat vooral kleinere werkgevers voor vandaag 1 juli ontslag aan hebben gevraagd in de hoop de wettelijke transitievergoeding niet te hoeven betalen. Deze krijgen werknemers mee die om bedrijfseconomische redenen worden ontslagen

Goedkoper voor grotere bedrijven?

Ook voor grotere bedrijven is het maar de vraag of het nieuwe ontslagrecht goedkoper uitpakt. De kans is volgens Stefan Sagel, hoogleraar arbeidsrecht in Leiden en advocaat bij De Brauw in Amsterdam groot dat zeker de eerste maanden werkgevers meer moeten betalen om van personeel af te komen. En ook als een werknemer met ontslag heeft ingestemd, is dat nog maar de vraag. “Werknemers hebben nu twee weken bedenktijd waarin ze daarop terug kunnen komen. Die komen dan vast en zeker toevallig een neefje tegen die een hogere ontslagvergoeding heeft bedongen, zodat ze ook meer geld willen zien.” aldus de hoogleraar in de VK.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.