Logo
  • Nieuws
  • 1 april 2015
  • Lianne Bouman

Per 1 juli herroepingsrecht ook na tekenen beëeindigingsovereenkomst

Op 1 juli 2015 treedt het tweede deel van de Wet werk en zekerheid in werking. De wijzigingen in het ontslagrecht die dan intreden brengen grote veranderingen met zich mee. Zo kan een werknemer binnen twee weken na ondertekening van de beëindigingovereenkomst terugkomen op zijn instemming met het ontslag.

Met ingang van 1 juli 2015 bepaalt de ontslaggrond welke ontslagroute van toepassing is; ontslag via UWV of via de rechter. In de huidige situatie hebben werkgevers nog een keuze. Straks dient een werkgever zich voor bedrijfseconomische ontslagen en ontslagen wegens langdurige arbeidsongeschiktheid te wenden tot  UWV en in alle overige gevallen moet de gang naar de kantonrechter worden gemaakt.

Instemming, bedenktermijn en herroepingsrecht

Wanneer een werknemer vanaf 1 juli 2015 schriftelijk instemt met ontslag, dan is het niet nodig om een ontslagprocedure bij UWV of rechter op te starten.

Bij instemming heeft de werknemer een bedenktermijn van veertien dagen. Binnen de bedenktermijn kan de werknemer zijn instemming zonder opgaaf van reden ‘herroepen’. De werkgever moet de werknemer op dit recht attenderen.

Let op

Als de werkgever zijn werknemer niet wijst op de bedenktermijn, dan geldt een termijn van drie weken. Het herroepingsrecht is ingesteld om te voorkomen dat een werknemer zijn instemming tot ontslag onder bijvoorbeeld grote psychische druk verleent en daardoor niet heeft kunnen overzien welke gevolgen het ontslag voor hem heeft. Met de bedenktermijn krijgt de werknemer de gelegenheid juridische bijstand in te schakelen.

Gelijke positie werkgever/werknemer

Met de ingevoerde bedenktermijn strijkt de wetgever de ongelijke positie werkgever/werknemer glad. Bovendien wil de wetgever voorkomen dat werknemer en werkgever in een juridisch conflict belanden om een overhaast gegeven instemming ongedaan te maken.

Belangrijke aandachtspunten

Per 1 juli 2015:
• geldt het herroepingsrecht ook als een werknemer een beëindigingovereenkomst heeft getekend; en
• dat een arbeidsovereenkomst alleen kan eindigen met een schriftelijke beëindigingsovereenkomst

Op 1 juli 2015 wordt het nieuwe Ontslagrecht van kracht. Ontslag van individuele werknemers gaat dan altijd via de kantonrechter. Daarbij zijn de criteria voor ontslag aanzienlijk aangescherpt. Bij disfunctioneren, een arbeidsconflict of bij fraude zult u een sluitend dossier moeten hebben voor de kantonrechter. Deze e-learning cursus geeft u essentiële kennis over de nieuwe ontslagregels en helpt u direct aan de slag te gaan. Meer informatie en aanmelden

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.