Logo
  • Nieuws
  • 31 maart 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Michael Page

Overgrote meerderheid niet blij met wet DBA

Het merendeel van zelfstandigen en opdrachtgevers is niet blij met de afschaffing van de VAR en de komst van de wet DBA. Men verwacht dat de wijziging geen oplossing is voor schijnzelfstandigheid en bedrijven verwachten minder zzp’ers in te huren zo blijkt uit onderzoek van Michael Page.

Beeld Overgrote meerderheid niet blij met wet DBA

In plaats van de VAR kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers per 1 mei 2016 overeenkomsten gebruiken die door de belastingdienst zijn opgesteld of beoordeeld. Een overgrote meerderheid van de Nederlandse werkgevers en zelfstandigen verwachten echter dat de wijziging geen oplossing vormt voor het door de overheid geschetste probleem van schijnzelfstandigheid: 84 procent van de ondervraagde freelancers en 87 procent van de ondervraagde bedrijven denken dit.

Gebrek aan toetsing

Dat men weinig positiefs verwacht van de nieuwe regeling heeft volgens Mischa Voogt, Managing DIrector van Michael Page voor een groot deel te maken met de praktische haalbaarheid van de toetsing. Voogt: “Het grootste probleem met de VAR was immers het gebrek aan toetsing en het gebrek aan capaciteit van de belastingdienst. Omdat de aanvraag de laatste jaren automatisch werd verlengd, ontbrak het aan handhaving en was er geen controle achteraf. Er is nog altijd erg veel onduidelijkheid over hoe de overheid de toetsing nu wel op een effectieve manier gaat vormgeven. Is er nu ineens veel meer capaciteit bij de belastingdienst?”

Niet meer per definitie risicoloos

Een verschil met de oude VAR-regeling, is dat de belastingdienst nu pas tijdens de opdracht of achteraf gaat controleren of iemand wel echt als zelfstandige kan worden aangemerkt. En de verantwoordelijkheid ligt in de nieuwe situatie niet meer bij de zelfstandige, maar bij de opdrachtgever. “Dit creëert veel onzekerheid bij opdrachtgevers,” constateert Voogt. “In de oude situatie gaf de VAR op voorhand zekerheid op fiscaalrechtelijk gebied en in zeer grote mate op civielrechtelijk gebied. Achteraf een vast dienstverband claimen was lastig en voor niet betaalde premies was de werknemer verantwoordelijk. Deze zekerheid valt nu weg en opdrachtgevers zijn niet meer per definitie risicoloos op deze gebieden.”

Minder zelfstandigen inhuren

Dat kan een goede verklaring zijn voor het feit dat 79 procent van de ondervraagde bedrijven verwacht na de wijziging minder zelfstandigen te gaan gebruiken en dat 74 procent van de freelancers verwacht minder werk te krijgen.

Administratieve druk

De nieuwe regeling is vooral bedoeld om risicogroepen, in vooral de lagere uitvoerende functies, tegen uitbuiting te beschermen. Maar omdat de regeling voor iedere zelfstandige geldt, ondervindt elke beroepsgroep de toegenomen administratieve druk van het wegvallen van de VAR. En dat schiet het doel voorbij volgens Voogt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.