Logo
  • Nieuws
  • 8 september 2016
  • Bron: Randstad

Na analyse en advies meeste zzp’ers DBA-proof

De invoering van de Wet DBA roept veel vragen op.  Die vragen zijn terecht, maar zorgen die veel zzp’ers zich maken om het wel of niet kunnen voldoen aan de wet zijn onnodig. Met een goede analyse en een goed advies is het in de meeste gevallen mogelijk om de zzp’er ook onder de Wet DBA in te blijven huren. Deze conclusie trekt Randstad na een DBA-verificatie van 555 zzp’ers die volgens de nieuwe Wet DBA willen gaan werken.

Beeld Na analyse en advies meeste zzp’ers DBA-proof

Deze zzp’ers doen opdrachten bij 20 bedrijven. 30% van deze zzp’ers was in eerste instantie niet ‘DBA-proof’. Na analyse en advies van gespecialiseerde juristen, voldeed 99,8% van de opdrachten aan de voorwaarden.

Analyse arbeidsrelatie

“De VAR was een goedkeuring vooraf. De Wet DBA gaat uit van de werkelijke arbeidsrelatie. Dat vereist een uitgebreide analyse van de arbeidsrelatie op basis van arbeidsrechtelijke en fiscale wetgeving. We zien dat bij een gedegen analyse en juridisch advies het voor met name hoog opgeleide zzp’ers gewoon mogelijk blijft om onder de nieuwe wet te blijven werken,” licht Arco Elsman, zzp programmadirecteur bij Randstad Groep Nederland toe.

Geen opdrachtomschrijving en te lang bij 1 opdrachtgever

Eerdere scans van Randstad lieten zien dat 95% van de zzp’ers die nu volgens de VAR werkt nog niet DBA-proof is. Dat kwam met name doordat zzp’ers onder de VAR géén goede opdrachtomschrijving hadden. Daarnaast werkten ze te lang bij één opdrachtgever. Dit maakt dat deze arbeidsrelaties onder de Wet DBA als dienstverband kunnen worden gekwalificeerd.

Onderscheid in zzp’ers

In de beoordeling of een zzp’er DBA proof is, is het belangrijk onderscheid te maken tussen de verschillende soorten zzp’ers. Er zijn grofweg drie groepen zzp’ers te onderscheiden.

  1. Zo is er de groep die voor particulieren werkt zoals schilders, hoveniers, etc. Bij hen is overduidelijk dat ze géén dienstverband hebben en geen modelovereenkomst nodig hebben. Voor deze mensen verandert in feite niets.
  2. Dan zijn er zzp’ers die vanuit een expertise voor veel verschillende bedrijven kleine klussen doen. Bijvoorbeeld vertaalklussen, een muzikant die een optreden verzorgt of iemand die een logo ontwerpt voor een bedrijf. Een offerte of opdracht die ze hiervoor gebruiken is voor deze groep over het algemeen genoeg, een modelovereenkomst is vaak niet nodig.
  3. De derde groep bestaat uit zzp’ers die veelal als interim worden ingehuurd door bedrijven of overheden. Dit is een groot deel van de zzp-populatie. Op deze groep heeft de Wet DBA de meeste invloed. Hun feitelijke werkzaamheden mogen namelijk niet onder leiding en toezicht plaatsvinden.
 
 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.