Logo
  • Nieuws
  • 14 april 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Randstad groep

Meerderheid opdrachtgevers weet niet echt wat wet DBA inhoudt

Drie kwart (72 procent) van de organisaties denkt dat met de invoering van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) per 1 mei het moeilijker wordt zzp’ers in te huren. Een kwart verwacht ook minder van zzp’ers gebruik te zullen maken. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO onder 593 zzp’ers en 413 organisaties in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht.

Beeld Meerderheid opdrachtgevers weet niet echt wat wet DBA inhoudt

Niet iedereen is precies op de hoogte. Slechts 28 procent van de ondervraagde opdrachtgevers weet dat straks met modelovereenkomsten gewerkt kan worden. Rond 85 procent denkt dat de wet vooral voor meer administratief werk zal zorgen.

Minder inhuren

23 Procent verwacht zelfs door de wet minder vaak zzp’ers in te zullen huren. Zzp’ers zelf zijn zeer sceptisch: 88 procent denkt dat de nieuwe wet voor minder werk zal zorgen.

Belangrijkste risico's wet DBA

Door de wet DBA loopt u het risico op naheffingen van loonheffing en sociale zekerheid wanneer  de Belastingdienst achteraf constateert dat er toch sprake was van een dienstbetrekking met een zzp'er. Aangezien dit tot vijf jaar met terugwerkende kracht mogelijk is, kan dit behoorlijk in de papieren lopen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.