Logo
  • Nieuws
  • 10 juni 2008
  • Mariel Hovemann

Werf toch eens via Hyves en LinkedIn

Sociale netwerken als Hyves en LinkedIn worden als direct wervingskanaal nog steeds weinig gebruikt. Terwijl steeds meer gebruikers van deze netwerken het geen probleem vinden via deze kanalen te worden benaderd.

Beeld Werf toch eens via Hyves en LinkedIn

In het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van maart 2008 zijn 1.389 personen uit de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking ondervraagd met betrekking tot online social networks en recruitment via deze kanalen. Allereerst is gevraagd op welk van de volgende sites men een profiel heeft aangemaakt: Linkedin.com, Hyves.nl, Xing.com, Facebook.com. Hieruit blijkt dat Hyves veruit het populairste is en bijna de helft van de ondervraagden (45 procent) een profiel op dit social network heeft aangemaakt. Dit komt bij schatting neer op bijna 3,5 miljoen profielen van personen die vallen binnen de definitie van de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking. Linkedin.com neemt met 10 procent de tweede plaats in met naar schatting 800.000 profielen, gevolgd door Facebook.com met 4 procent.

 

Onbenut

In 2007 gaf 3 procent van de Hyvers aan wel eens door een werkgever benaderd te zijn via Hyves voor een vacature, terwijl 43 procent hier (zeer) positief tegenover stond. De constatering van de onderzoekers was dan ook dat werkgevers hiermee een interessant wervingskanaal nog vrijwel onbenut lieten. Kijkend naar de resultaten van dit jaar, is hierin nog weinig veranderd en zijn werkgevers nog steeds onbekend met de directe wervingskracht van Hyves. Dit jaar geeft 4 procent van de personen met een Hyve aan wel eens benaderd te zijn voor een vacature. Daarbij geven alle Hyvers bovendien aan minder dan eens per maand  benaderd te worden.

 

De houding van de Hyvers over een mogelijke benadering voor een vacature is meer uitgesproken dan vorig jaar: een iets hoger percentage (45 procent) staat er (zeer) positief tegenover, maar ook een iets hoger percentage staat er (zeer) negatief tegenover (17 procent in 2007 t.o.v. 21 procent in 2008).

 

Zakelijk netwerk

LinkedIn-gebruikers hebben een positievere houding. 71 Procent staat (zeer) positief tegenover recruitment via LinkedIn.com. Deze positievere houding is te verklaren uit het feit dat Hyves een ‘persoonlijk netwerk’ is en LinkedIn een ‘zakelijk netwerk’. Van de LinkedIn gebruikers is 15 procent wel eens benaderd door een werkgever voor een vacature. Hoewel dit vijf keer meer is dan op Hyves, laten werkgevers ook hier volgens de onderzoekers nog een interessante kans liggen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.