Logo
  • Nieuws
  • 15 juni 2018
  • Bron: Intermediair

Vrouwen fors minder benaderd door recruiters dan mannen

Een derde van de hoogopleiden wordt één of meerdere keren per maand benaderd door recruiters. Vrouwen krijgen veel minder vaak een baan aangeboden dan mannen. 41 Procent krijgt nooit een aanbod van recruiters tegenover 20 procent van de mannen. Dit blijkt uit het jaarlijkse Intermediair Imago Onderzoek onder ruim 4.000 hoogopgeleide (hbo en wo) Nederlanders. 

Beeld Vrouwen fors minder benaderd door recruiters dan mannen

Recruiters hebben een grotere kans van slagen bij hoogopgeleide mannen. Een kwart van de vrouwen gaat namelijk nooit op een aanbod in. Mannen happen sneller; slechts 17 procent van hen geeft aan aanbiedingen van recruiters altijd af te slaan. Garikai van Weydom, researcher bij de Persgroep Employment Solutions: "Uit ons onderzoek blijkt dat vrouwen minder benaderd worden voor een nieuwe baan dan mannen. De percentages liggen in werkelijkheid waarschijnlijk iets minder ver uit elkaar. Mannen komen er gemakkelijker voor uit benaderd te zijn door recruiters en dikken dit wellicht ook nog wat aan. Vrouwen stellen zich wat bescheidener op over dit onderwerp, dat zien we bijvoorbeeld ook bij salarisonderhandelingen. Vrouwen mogen wel wat meer voor zichzelf opkomen.”

Aan zelfvertrouwen geen gebrek

Als hoogopgeleiden uit zichzelf op zoek gaan naar een nieuwe baan, zien zij nu minder beren op de weg dan voorgaande jaren. 42 Procent denkt binnen drie maanden een nieuwe baan gevonden te hebben, tegenover 34 procent in 2017. 13 Procent denkt dit zelfs binnen één maand voor elkaar te hebben. Deze zelfverzekerdheid is ook terug te zien in het groeiende optimisme onder werknemers, dat ook dit jaar doorzet. Waar in 2014 bijna 74 procent aangaf optimistisch te zijn over het behoud van hun huidige baan, is dat nu 82 procent.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.