Logo
  • Blog
  • 19 februari 2013

Recruit a King!

Het Koningschap is erfelijk en dus neemt prins Willem-Alexander de troon over van Koningin Beatrix. Maar stel nu dat dat niet zo zijn en we een nieuwe koning zouden moeten rekruteren. Wat is dan het ideaalprofiel van de nieuwe koning (m/v)?

Ik zal u mijn mening hierover geven, maar ik ben ook erg benieuwd naar uw mening. Ik hoop dat er een discussie ontstaat, zodat we gezamenlijk tot het ideaalprofiel van onze nieuwe koning komen.

De vacature van Koning
Om tot het profiel te komen eerst enkele beschouwingen. In Nederland is er discussie over het ‘ceremonieel Koningschap’, aangezwengeld door de PVV. In een ceremonieel koningschap maakt de koning geen deel uit van de regering. Hij geldt wel als staatshoofd maar heeft grondwettelijk gezien geen macht in het landsbestuur. Dit in tegenstelling tot de koningen in constitutionele monarchieën zonder ceremonieel koningschap, die wél deel uitmaken van hun landsregering en onder andere hun handtekening moeten zetten onder wetten om deze rechtsgeldig te maken en verder bijvoorbeeld ook burgemeesters benoemen. Deze situatie kennen we in Nederland.

De keuze voor of tegen een ceremonieel Koningschap is uiteindelijk voor mij niet van belang voor het definitieve profiel. Immers, ook nu zit de Koning niet in de regering (hoewel hij er wel deel van uitmaakt) en bepaalt hij niet langer de regeringsformatie.

Het Koningshuis heeft wat mij betreft een bepaald gezag, in binnen- en buitenland, dat past bij de moderne maatschappij. Ons Koningshuis vertegenwoordigt onze natie en heeft een voorbeeldfunctie. Zij dient een bindende factor te zijn, in goede tijden en slechte tijden, bij voor- en vooral bij tegenspoed. Tevens dient ze Nederland te vertegenwoordigen in het buitenland, met name tijdens handelsreizen.

Profiel Koning (m/v)
 ■Een hoog EQ Uiteraard is het belangrijk dat we geen domme Koning hebben, een IQ boven 130 zou erg fijn zijn. Nog veel belangrijker is het dat we een ‘warme’, medelevende en sympathieke Koning hebben. Vandaar dat hoge EQ.
■Ervaring als Staatsman De vacature van Koning brengt veel ceremoniële aspecten met zich mee, gebruiken en protocollen. Ervaring hiermee strekt tot aanbeveling en voorkomt dat men een flater slaat.
■Een rolmodel als partner De nieuwe Koning moet een partner hebben die iedereen als moeder wil, als schoondochter en als zus. Een voorbeeld, als Michelle Obama of Máxima.
■Bindende factor De Koning moet mensen en partijen kunnen binden, zowel actief als passief, zeker in deze tijden, waarin veel mensen het moeilijk hebben en mensen minder persoonlijke contacten hebben
■Voorbeeldfunctie kunnen vervullen Het Koningshuis heeft, meer dan welke instituut of persoon, een voorbeeldfunctie en de nieuwe Koning dient dat goed te beseffen en zich daar naar te gedragen
■Commercieel: commercieel gevoel, verkoopinstinct, neusje voor kansen, durf om te vragen om ‘business’, het Nederlandse bedrijfsleven een ‘boost’ geven De Koning zal veel op staatsbezoek (moeten) zijn en zelf ook internationale gasten (regeringsleiders etc) ontvangen. Hij zal daarbij de economische belangen van Nederland moeten kunnen en willen behartigen
■Overwicht en daadkracht De Koning moet zaken voor elkaar kunnen krijgen. Bij de Minister President, bij regeringsleiders, bij ambassadeurs, bij burgers.

Aanbod
De nieuwe Koning wordt een warm volk geboden dat massaal (87%) achter het Koningshuis staat. Het betreft een zeer uitdagende functie, waarbij veelvuldig reizen hoort. Het salaris is minimaal 4x de Balkenende-norm en de overige arbeidsvoorwaarden zijn uitstekend te noemen. Eénmaal per jaar wordt er een ritje per gouden koets geboden.

En wat is uw ideaalprofiel van de nieuwe Koning? Ik nodig u uit om uw mening te geven!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.