Logo
  • Nieuws
  • 16 oktober 2017

Percentage onbeantwoorde sollicitaties neemt weer toe

Maar liefst 21% van de sollicitaties bij grote organisaties in Nederland blijft onbeantwoord. Hiermee komt dit percentage voor het eerst sinds 2013 weer boven de 20% uit. Dit blijkt uit mystery sollicitaties van Digitaal-Werven onder de 500 grootste en bekendste organisaties van Nederland.

Beeld Percentage onbeantwoorde sollicitaties neemt weer toe

“Een logische verklaring voor deze stijging is er niet,” zegt Bas van de Haterd, initiatiefnemer van Digitaal-Werven. “In de crisis zagen we een stijging van de non-response doordat er veel meer sollicitanten waren per vacature en tegelijk minder recruiters om deze af te handelen, maar daar is nu geen sprake van. Veel organisaties hebben juist hun recruitment afdeling uitgebreid. Mogelijk ligt daar het probleem. De taken zijn niet goed verdeeld en iedereen vertrouwt op het systeem, maar dat is niet zodanig ingericht dat er alarmbellen gaan rinkelen als een kandidaat geen antwoord krijgt.”

Trage reactietijd

De organisaties die wel reageren - nog steeds de ruime meerderheid - doen dat wel trager dan in 2016. Zo is nu 46% van alle sollicitaties binnen een week beantwoord, vorig jaar was dit 52%. Het aantal reacties dat langer dan twee weken op een reactie moest wachten is weliswaar gelijk gebleven op 17%, maar vorig jaar liet bijna de helft (8%) weten dat het langer dan twee weken ging duren. Nu is de verhouding 4% die meldde dat het langer zou duren en 13% liet de kandidaat gewoon wachten. 

Van de Haterd: “Het feit dat er ook vaker laat is gereageerd zonder dat de kandidaat daarvan op de hoogte is gesteld, kan het gevolg zijn van een gebrek aan coördinatie bij de recruitment afdelingen. Het onderzoek is uitgevoerd tijdens de vakantieperiode, dus enige vertraging is niet onlogisch, maar het is dan wel zo netjes als een kandidaat dat te horen krijgt, al is het maar middels een out of office."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.