Logo
  • Nieuws
  • 26 maart 2019
  • Bron: Start Foundation

Open hiring: Wil en kun je werken? Oké, je bent aangenomen

Een baan zonder sollicitatiegesprek? Dat kan dankzij Open Hiring, een bewezen concept van Greyston in de VS - met onder meer een bakkerij - dat samen met maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation als experiment wordt geïntroduceerd in Nederland. MamaLoes uit Goirle, een babywinkel, bijt het spits af als eerste pilotbedrijf. 

Beeld Open hiring: Wil en kun je werken? Oké, je bent aangenomen

Open Hiring houdt in dat je, als je wilt werken, gewoon aan de slag gaat. Iedereen is welkom. Dat je geen opleiding of ervaring hebt, maakt niets uit. Ook niet wat je in het verleden hebt gedaan. Het enige wat telt, is dat jij denkt dat je de baan aankunt. Dit biedt kansen aan mensen die nu ongewild worden buitengesloten op de arbeidsmarkt. MamaLoes zet vanaf vandaag de eerste vacatures open via Open Hiring.

Motivatie belangrijkste voorwaarde

De blauwdruk dateert uit 1982. Greyston wilde de armoede bestrijden door werk te creëren voor mensen die het telkens maar niet lukte om een baan te verwerven. Daarbij werden geen vragen gesteld aan de mensen aan wie een baan werd aangeboden. Motivatie was de belangrijkste voorwaarde, de rest kwam wel als ze eenmaal een tijd aan het werk waren. Open Hiring bleek aan te slaan. Greyston heeft momenteel 100 mensen in dienst en hielp door de jaren heen ca. 3.500 mensen aan werk. Het feit dat Start Foundation gaat experimenteren met deze voor Nederland nieuwe aanpak, is tegelijkertijd ook een primeur voor Greyston. Het is de eerste keer dat Open Hiring wordt toegepast buiten de VS.

Experimenten

Start Foundation gaat samen met Greyston onderzoeken of het gedachtegoed van Open Hiring ook de Nederlandse arbeidsmarkt kan ‘openbreken’ voor mensen die nu geen toegang weten te krijgen. Een haalbaarheidsstudie heeft aangetoond dat dit mogelijk moet zijn. Daarvoor zijn wel enkele aanpassingen nodig vanwege verschillen in cultuur en wet- en regelgeving tussen de VS en Nederland. Daarom begint Start Foundation met experimenten op kleine schaal om stapsgewijs ervaring met het model op te doen. Dat moet op termijn resulteren in een Nederlandse variant van Open Hiring die breed inzetbaar is. Start Foundation koos voor samenwerking met MamaLoes, omdat dit bedrijf met 130 medewerkers reeds een tolerant aannamebeleid voert en heel wat mensen uit de bijstand haalde. Velen werken inmiddels in een vast dienstverband en ook bij Open Hiring is dat de stip aan de horizon.

Jos Verhoeven, directeur Start Foundation: “Als we niets proberen, dan komt een grote groep mensen nooit aan het werk. Dat is ontoelaatbaar. De vele overheidsmaatregelen slaan nog geen deuk in een pakje boter. Dit probleem vraagt om een drastisch andere aanpak. Maar we moeten er rekening mee houden dat het ook niet het gewenste effect kan hebben, omdat nu eenmaal de Nederlandse situatie enorm verschilt van de VS.”

Verantwoorde bedrijfsvoering

Loes de Volder, directeur van MamaLoes: “Wij moeten mensen labelen op hun beperkingen om subsidie te krijgen, dat willen we niet, we volgen ons hart en zetten ze liever in hun kracht. Maar dat moet en kan niet ten koste gaan van een verantwoorde bedrijfsvoering. Wij hopen samen met Start Foundation een werkbare variant van Open Hiring te kunnen ontwikkelen voor Nederland en we willen zo de koers voortzetten die jaren geleden door ons al was ingeslagen.”
Mike Brady, CEO en president van Greyston: “We are proud to welcome MamaLoes as a pioneering enterprise that uses the Open Hiring model to welcome people into their workforce with zero judgment and by asking no questions. Bold organizations will lead the way in creating an inclusive economy for all and MamaLoes and Start Foundation are setting the example for others to follow.”

Meer informatie via www.openhiring.nl.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.