Logo
  • Nieuws
  • 13 juli 2018
  • Bron: SER

Nog steeds verboden gezondheidsvragen in sollicitatieprocedures

In de Wet op de Medische Keuringen staat dat vragen stellen aan sollicitanten over hun gezondheid niet mag. Niet in de gesprekken en niet in sollicitatieformulieren. Toch gebeurt het, bijvoorbeeld over medicijngebruik en arbeidsgeschiktheid. Sollicitanten worden daarmee aangetast in hun privacy. De Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) vraagt bedrijven en brancheorganisaties om hier aandacht aan te besteden.

Beeld Nog steeds verboden gezondheidsvragen in sollicitatieprocedures

In de wet staat dat gezondheidsgerelateerde vragen alleen mogen worden gesteld door een bedrijfsarts, ná een succesvolle sollicitatieprocedure, en alleen wanneer de functie bijzondere eisen aan de gezondheid stelt. Veel mensen weten dat niet, waardoor niet iedereen gelijke kansen heeft op een baan. In 2016 werd een inventarisatie uitgevoerd en in 2018 opnieuw. In 2016 vond de CKA 56 bedrijven die online of offline gezondheidsvragen stelden in sollicitatieformulieren. De meeste formulieren met gezondheidsvragen werden in 2016 én in 2018 gevonden in de sectoren Personen- en goederenvervoer, Bouw, Infra en Techniek, Beveiliging en Horeca. De Commissie vroeg die bedrijven daarmee te stoppen.

Aanpassing sollicitatieformulieren

In 2018 werden deze bedrijven opnieuw bekeken en nu blijkt dat 19 bedrijven hun sollicitatieformulier hebben aangepast en 18 bedrijven hun sollicitatieformulier van hun website hebben gehaald. 17 bedrijven gebruiken nog steeds een formulier met gezondheidsvragen. Twee bedrijven zijn opgehouden te bestaan. De CKA vond daarnaast bij 20 andere bedrijven ook sollicitatieformulieren met gezondheidsvragen. Aan de bedrijven die in overtreding zijn, is een brief gestuurd. Ook vraagt CKA aan hun brancheorganisaties om hun leden actief aan te sporen om hun sollicitatieformulieren aan te passen. Op de website www.aanstellingskeuringen.nl kunnen meldingen worden gedaan en staat meer informatie over de klachtenprocedure.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.