Logo
  • Nieuws
  • 22 augustus 2013
  • Mariel Hovemann

Mismatch arbeidsmarkt in NL relatief klein

De werkloosheid in het eurogebied is snel gestegen. Tegelijkertijd kunnen bedrijven niet aan de vraag naar producten voldoen omdat ze een tekort aan gekwalificeerde werknemers hebben. Deze mismatch op de arbeidsmarkt heeft negatieve gevolgen voor de economische ontwikkelingen op de korte en de lange termijn aldus De Nederlandse Bank (DNB).

Beeld Mismatch arbeidsmarkt in NL relatief klein

De werkloosheid in het eurogebied is toegenomen van 7,4 procent in 2007 naar 12,1 procent nu. De hoge werkloosheid is niet alleen het gevolg van vraaguitval aldus de DNB. Ook de mismatch van vraag en aanbod is hier debet aan.
   
In Nederland is de toename van de mismatch relatief klein (toename van 2 procentpunt). De DNB geeft als belangrijkste verklaring dat de crisis in Nederland veel minder hevig was dan in bijvoorbeeld Spanje of Portugal en dus kleinere aanpassingen vereiste. Maar de Nederlandse arbeidsmarkt heeft ook kenmerken die bijdragen aan flexibiliteit (bijvoorbeeld de grote sector voor uitzendbureaus).

Lagere structurele groei

Als een dergelijke situatie waarin vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten lang aanhoudt, kan dat tot een lagere structurele groei en een hoger werkloosheidniveau leiden. Dit omdat langdurig werklozen hun vaardigheden verliezen en daardoor minder productief worden of zelfs helemaal uitvallen.

Hervormingen

Om de schade te beperken pleit de DNB dan ook voor hervormingen die werkzoekenden en bedrijven beter bij elkaar brengen. Zoals daar zijn: hulp bij (om)scholing van werklozen, bevordering van arbeidsmigratie binnen het eurogebied, wederzijdse erkenning van diploma’s tussen landen en strikte handhaving van verplichtingen om te zoeken naar een nieuwe baan voor uitkeringsgerechtigden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.