Logo
  • Blog
  • 31 oktober 2012

Meer vrouwen aan de top? Onbelangrijk!

De juiste persoon op de juiste plek! Man of Vrouw. Blauw, rood of groen. Dát is waar het om gaat!

Het ECB weigert de absoluut beste kandidaat, de Luxemburgse centrale bankier Yves Mersch, aan te stellen in het dagelijks bestuur van de bank, omdat hij ballen heeft.
Letterlijk dan, hij wordt namelijk niet benoemd omdat hij een man is. Het zou tijd zijn voor een vrouw. Wat een waanzin!

Ook bij de invulling van de posten van Rutte II was het aantal vrouwen een hot item. Begrijp me niet verkeerd: ik ben absoluut vóór vrouwen op belangrijke posten, mits ze de beste kandidaat zijn. De uitslag is dat er nu wel méér vrouwen in het nieuwe kabinet zitten: er zijn 5 vrouwelijke ministers (tegenover 8 mannen) en 2 vrouwelijke staatssecretarissen (tegenover 5 mannelijk). Prima.

Het nieuwe kabinet heeft ook een ‘vrouwenquotum’ ingesteld; over 5 jaar moet ten minste 30% van de topambtenaren vrouw zijn.

Dat er op dit moment weinig vrouwen in topposities zijn heeft vooral ook te maken met het feit dat de groep van hooggeplaatste vrouwen waaruit men kan kiezen veel kleiner is dan die van mannen. Het zou dan ook veel meer voor de hand liggen als het kabinet maatregelen zou nemen om de groep van topvrouwen groter te laten worden, dan dat bedrijven (en overheden) worden gedwongen onmogelijke, geforceerde keuzes te maken. Een andere reden dat er relatief weinig vrouwen in topposities zijn is dat de Nederlandse vrouw wereldkampioen parttime werken is. In de top wordt er om méér dan 40 uur gevraagd. Tot slot gaat het in de top van organisaties vaak hard aan toe en daarbij is een goede dosis testosteron handig en dat hebben vrouwen nu eenmaal niet (en willen ze ook niet hebben).

Persoonlijk vind ik dat je altijd moet gaan voor de béste kandidaten, ongeacht het geslacht en ongeacht de politieke kleur. Wat mij betreft had minister De Jager dus minister van Financiën mogen blijven. Hij kent de dossiers door-en-door, ligt goed in Europa, en heeft het volgens de kenners meer dan naar behoren gedaan. Tja, hij is van het CDA. So what?

Natuurlijk is een teamsamenstelling ook erg belangrijk; de samenwerking is beter als het team op elkaar aansluit, complementair is en het goed met elkaar kan vinden op professioneel, zakelijk gebied. Het is algemeen bekend dat een ‘gemengd team’ beter presteert dan een geheel mannelijk of, nog erger, een geheel vrouwelijk team. Maar ook bij het samenstellen van een team moet het er niet om gaan welke geslacht iemand heeft, of welk ras, of leeftijd, of politieke kleur, etc.

De juiste persoon op de juiste plek!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.