Logo
  • Nieuws
  • 14 mei 2008
  • Arzu Kokeng

Knokken om arbeidskrachten

Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlandse bedrijven en instellingen zegt grote problemen te hebben bij het vinden van geschikt personeel. Vorig jaar was dat nog 41 procent. De concurrentie om goede arbeidskrachten zal echter alleen maar in hevigheid toenemen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Arbeidsmarktverkenning van Randstad uitgevoerd onder 580 HR-functionarissen.

Beeld Knokken om arbeidskrachten

Meer dan acht van de tien van de onderzochte organisaties verwacht de komende jaren moeite te hebben om de juiste medewerkers te vinden.

 

Minder gedreven dan vorige generaties

Als er al voldoende respons op wervingsactiviteiten is, valt een groot deel van de sollicitanten af doordat de opleiding, de werkervaring en de juiste instelling te kort schieten. Veel ondervraagden wijzen hierbij op tendensen in de maatschappij: jongeren van nu zijn minder gedreven dan vorige generaties (zegt 64 procent), mensen komen in het algemeen minder gemotiveerd over (51 procent) en werken is voor steeds meer mensen bijzaak geworden (24 procent).

 

Kanalen

Organisaties hebben zich meer inspanningen getroost om te werven voor moeilijk vervulbare vacatures. Vorig jaar zette men gemiddeld 3,8 kanalen in, nu zijn dat er 4,2. Vooral landelijke en regionale kranten en vacaturesites worden meer ingezet dan een jaar geleden. Driekwart van de organisaties zoekt het (ook) in het zelf opleiden. Hierdoor wordt de vijver met potentiële kandidaten wel vergroot.

 

Voor de langere termijn

De personeelsfunctionarissen hebben zich ook uitgelaten over de meer structurele oplossingen voor de langere termijn die zij zien voor het personeelsprobleem. Dat levert de volgende top-8 van actiepunten op:

- Werkzoekenden moeten meer in zichzelf investeren (81 procent)

- Meer dan voorheen zelf personeel opleiden (76 procent)

- Meer inspanningen om medewerkers te binden (75 procent)

- Nadrukkelijker investeren in kennismanagement (72 procent)

- Aandacht besteden aan interne normen en waarden (67 procent)

- Meer samenwerken met externe partijen (55 procent)

- Flexibel zijn met cao-arbeidsvoorwaarden (46 procent)

- Meer deeltijders aannemen (30 procent)

 

Tip

Volgens voorzitter VNO-NCW Den Haag Hans Verkaart kunnen werkgevers op een krappe arbeidsmarkt twee dingen doen: personeel wegkapen bij elkaar of investeren in potentiële werknemers die nu nog langs de kant staan. Volgens Verkaart helpt alleen het laatste. Personeel verplaatsen levert naar zijn mening niets op, investeren in opleidingen en een beter imago van de technische beroepen des te meer. Hij zegt zijn buik vol te hebben van headhunters. In Forum van 24 april schrijft hij onder meer: Headhunters halen Pietje bij Klaasje weg en brengen hem onder bij Jantje. Dan kijken ze bij Jantje of ze Kareltje kunnen kapen. En allemaal worden ze lekker gemaakt voor een nieuwe uitdaging bij de concurrent. Headhunters jagen de lonen op om nog maar te zwijgen van alle kosten die al die verplaatsingen met zich meebrengen.’

 

Zie Handboek Belonen

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.