Logo
  • Nieuws
  • 10 augustus 2016

Cv-bluffers: zo prik je er doorheen

Een kwart van werkzoekend Nederland bluft in zijn cv over werkervaring en/of capaciteiten. Van hen geeft 14 procent aan dit te doen in de verwachting anders nooit hogerop te komen, zo blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank onder ruim 500 werkzoekenden. Tips om hier doorheen te prikken.

Beeld Cv-bluffers: zo prik je er doorheen

Bij de werving en selectie van nieuw personeel is het cv uitermate belangrijk en dus zeker de moeite waard om hier goed naar te kijken. Cv's kunnen echter ook bedrieglijk zijn. Worden alle voorgaande werkgevers, de daar vervulde functies inclusief de maanden van aanvang en vertrek, vermeld? Is het u duidelijk welke werkzaamheden, inclusief de inhoudelijke taken, verantwoordelijkheden en behaalde resultaten, zijn verricht? Past de werkervaring bij de aangeboden functie?

Voor een juiste beoordeling van dit aspect is het belangrijk dat u:

  • de werkervaringen beoordeelt op consistentie. Wanneer iemand eerst productiemedewerker is geweest, bij een volgende werkgever internationaal verkoper en daarna beveiligingsmedewerker, om uiteindelijk te solliciteren op een functie als financieel administratief medewerker, mag u zich afvragen of u de juiste kandidaat heeft;
  • controleert of de verschillende voorgaande functies van de kandidaat ook in de tijd aansluiten op elkaar. Ook als een lange tijd een reis om de wereld is gemaakt, moet dat uit het cv blijken. Ook een periode van werkloosheid hoeft geen beletsel te zijn om de sollicitant voor vol aan te zien. Er kunnen immers altijd omstandigheden zijn geweest waardoor de kandidaat in het verleden enige tijd geen betaald werk heeft gehad. Als dat ook maar duidelijk in de cv vermeld staat;
  • bij voorgaande werkgevers referenties vraagt. Let op: Doe dat niet zonder toestemming van de sollicitant.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.