Logo
  • Nieuws
  • 22 november 2017
  • Bron: Autoriteit Persoonsgegevens

Assessmentbureau schendt privacywet

Assessment-platform BrainCompass verwerkt persoonsgegevens over ras en gezondheid in strijd met de Wet bescherming Persoonsgegevens (Wbp). De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) concludeert dit na onderzoek en is van plan tot handhaving over te gaan als de overtredingen voortduren.

Beeld Assessmentbureau schendt privacywet

BrainCompass is een specifiek soort assessmentbureau. De basis voor hun rapportage is een persoonlijk en een biologisch profiel. Hiervoor worden gegevens over het ras van de deelnemer, gewicht en lengte, DNA-gegevens en psychologische gegevens verzameld en met elkaar in verband gebracht. De AP heeft getoetst of BrainCompass de persoonsgegevens verwerkt volgens de wettelijke regels. Aanleiding voor het onderzoek van de AP waren signalen over de informatieverstrekking van BrainCompass, over het beheer van het DNA-materiaal en over de rechtmatigheid van de verwerking.

Het grootste bezwaar is dat de manier waarop BrainCompass toestemming vraagt aan deelnemers voor de verwerking van hun gegevens niet voldoet. Ook de beveiliging van persoonsgegevens is niet op orde. Tijdens het onderzoek heeft BrainCompass verschillende verbeteringen doorgevoerd. Het bedrijf voldoet echter nog niet aan de wettelijke voorwaarden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.