Logo
  • Nieuws
  • 5 augustus 2013
  • Lianne Bouman

Stijging aantal ingetrokken uitzendkeurmerken

In de eerste zeven maanden van dit jaar is van 306 bedrijven het SNA-keurmerk ingetrokken. Het keurmerk van de SNA (Stichting Normering Arbeid) is het keurmerk voor alle uitzendondernemingen en (onder)aannemers van werk. Dit is een stijging van 40 procent ten opzichte van de eerste zeven maanden van 2012.

Beeld Stijging aantal ingetrokken uitzendkeurmerken

Dit heeft de Stichting Normering Arbeid (SNA) bekendgemaakt. Met het keurmerk wil de SNA via zelfregulering inzichtelijk maken welke bedrijven zich aan de wet- en regelgeving houden. De bedrijven met het SNA-keurmerk worden twee keer per jaar gecontroleerd.

In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn er ook nieuwe bedrijven in het register toegevoegd. In totaal zijn er nu 3.514 bedrijven gecertificeerd. Eind 2012 lag dit aantal op 3.108. In heel 2012 zijn er bijna 6.000 inspecties uitgevoerd. Bij 400 ondernemingen is vorig jaar het keurmerk ingetrokken.

Controles

Voor het SNA-keurmerk wordt met name gekeken naar aspecten die samenhangen met inleners- en ketenaansprakelijkheid. Hiertoe worden ondernemingen gecontroleerd op:
• de identificatie van de onderneming;
• de aangifte en afdracht verschuldigde loonheffingen en omzetbelasting;
• de loonbetaling in het kader van de Wet minimumloon;
• het gerechtigd zijn tot het verrichten van arbeid in Nederland (inclusief het uitvoeren van identiteitscontroles);
• risico’s op aansprakelijkstelling en boetes voortvloeiend uit in- en doorlenen of uitbesteden van werk.

Sinds juli 2012 geldt er voor inleners die werken met uitzendondernemingen die het SNA-keurmerk hebben een vrijwaringsmogelijkheid (storting gefixeerd percentage op G-rekening) van de inlenersaansprakelijkheid voor niet afgedragen loonheffingen en omzetbelasting.

Tip

Controleer voordat u personeel inleent of de uitlener het SNS-keurmerk mag voeren. Raadpleeg het Register Normering Arbeid.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.