Logo
  • Nieuws
  • 10 september 2013
  • Lianne Bouman

Kijk uit voor valse uitzendcertificaten

Een aantal uitzendbureaus opereert met valse certificaten van de Stichting Normering Arbeid (SNA) zo laat het Interventieteam Malafide Uitzendbureaus (IMU) weten. Het team wordt gevormd door Inspectie SZW, Belastingdienst en UWV.

Beeld Kijk uit voor valse uitzendcertificaten

Alleen een door SNA afgegeven certificaat geeft de garantie met een bonafide uitzendbureau te maken te hebben. De vervalste certificaten zijn op kunstige manier met digitaal knip- en plakwerk gemaakt. In zee gaan met een malafide uitzendorganisatie kan werkgevers duur komen te staan.

Advies Inspectie SZW
 

Werkgevers die personeel inlenen van een gecertificeerde uitzendorganisatie zijn gevrijwaard van een schadeclaim als de uitzendorganisatie te weinig belastingen en premies afdraagt. Per 1 juli 2012 zijn de voorwaarden waarvoor u als inlener aansprakelijk kan worden gesteld gewijzigd. Als u hieraan voldoet, zoals een storting op de g-rekening, kunt u een beroep doen op de disculpatieregeling inlenersaansprakelijkheid. U wordt dan niet aansprakelijk gesteld, ook niet als achteraf blijkt dat de uitlener geen of te weinig loonheffingen en omzetbelasting heeft afgedragen. Een van de voorwaarden is dat de uitleenorganisatie voldoet aan de NEN 4400-1 of de NEN 4400-2 norm en is opgenomen in het register van de SNA. Inspectie SZW waarschuwt werkgevers altijd te checken of het uitzendbureau waarbij zij personeel inlenen, geregistreerd staat bij SNA.

Openbaar Ministerie

SNA, heeft bij het interventieteam aangifte gedaan van de valse certificaten, dat vervolgens proces verbaal heeft opgemaakt tegen de malafide uitzendbureaus. De processen verbaal liggen bij het Openbaar Ministerie.

Let op

Leent u personeel in van een organisatie met een vals certificaat, dan bent u het haasje als blijkt dat dat uitzendbureau nalaat belastingen en premies af te dragen. Overigens moet u ook controleren of het uitzendbureau ingeschreven staat in het Handelsregister.

Tip

U voorkomt problemen door op de site van de Stichting Normering Arbeid het register met gecertificeerde uitzendorganisaties te raadplegen. Blijkt u met een malafide uitzendorganisatie te doen te hebben, meld dit dan aan de stichting.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.