Logo
  • Nieuws
  • 18 april 2013
  • Lianne Bouman

Dga-zzp’er in gevarenzone Waadi-registratieplicht

Vanaf 1 juli 2012 geldt een registratieplicht in het Handelsregister voor alle uitzendbureaus (WAADI-registratieplicht). De wet is bedoeld voor uitleners. De positie van de directeur-grootaandeelhouder (dga), die zich door zijn bv laat uitlenen, is volgens het Platform zelfstandige ondernemers (PZO) door de WAADI in de gevarenzone terechtgekomen.

Beeld Dga-zzp’er in gevarenzone Waadi-registratieplicht

PZO heeft daarom een brief gestuurd naar de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en aan de Tweede-Kamerleden.

De WAADI heeft consequenties voor iedereen die arbeidskrachten inhuurt. Inleners mogen niet meer gebruik maken van de diensten van niet-geregistreerde uitleners. Als de Inspectie SZW de vinger op een misstand legt (€ 1.200 per misstand tot maximaal € 36.000), leidt dit tot een boete voor zowel inlener als uitlener.

 

PZO


‘De WAADI-wetswijziging, zoals deze er nu ligt, zou veel zzp'ers verplichten zich te registreren onder de WAADI. Het treft hier vooral de dga-zzp'er als de bv vaak de eigen dga uitleent aan een opdrachtgever. Zzp’ers worden al geconfronteerd met een hoge administratieve lastendruk en dit wordt door de WAADI-wetswijziging eens te meer verhoogd wanneer zzp’ers zich en masse dienen te registreren. Voorts dient hierbij benadrukt te worden dat het te riskeren bedrag zeer fors is, zeker voor een zzp’er die geheel voor eigen rekening en risico opereert. Ook het proces van handhaving roept de nodige vragen op’, aldus het platform dat de belangen van zelfstandigen behartigt.

Reparatiewet


PZO is van mening dat een reparatiewet op zijn plaats is om bovengenoemde aspecten op te lossen. Volgens PZO is het nimmer de bedoeling van de wetgever geweest zzp’ers en masse te verplichten zich te registreren onder de WAADI. Zoals de WAADI er nu voor ligt, wordt een grote groep zzp’ers onterecht opgezadeld met een administratieve verplichting en een arbitraire kwalificatie als uitlener van zichzelf en worden zij belemmerd in hun ondernemerschap.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.