Logo
  • Nieuws
  • 18 februari 2021
  • Bron: VU

Fysieke werkomgeving speelt veel belangrijkere rol bij digitaal werk dan vaak wordt aangenomen

Gedragswetenschapper Julia Schlegelmilch onderzocht voor haar proefschrift aan de VU hoe de fysieke werkplek er in digitaal werk toe doet. Zij ontdekte dat de fysieke werkomgeving een veel belangrijkere rol speelt bij digitaal werk dan vaak wordt aangenomen. Met kwalitatieve en kwantitatieve methoden ging ze dieper in op drie verschillende fenomenen rondom digitaal werk: digitale nomaden, open offices en werken op afstand.

Beeld Fysieke werkomgeving speelt veel belangrijkere rol bij digitaal werk dan vaak wordt aangenomen

Digitale technologieën stellen ons in staat om 'anywhere, anytime' te werken. Wat nauwelijks aandacht krijgt, is het feit dat digitaal werk nog steeds wordt uitgevoerd binnen een fysieke omgeving die onze inspanningen kunnen belemmeren of ondersteunen. De huidige coronacrisis maakt onderzoek naar dit onderwerp relevanter dan ooit. Thuiswerkers komen voor verschillende uitdagingen te staan. Denk hierbij aan het verwateren van relaties met collega’s en het werken op verschillende plekken.

Locatieonafhankelijk werk

Hoe creëren digitale nomaden hun tijdelijke werkomgeving? Schlegelmilch gaat dieper in op deze vraag. Digitale nomaden zijn professionals die digitaal en locatieonafhankelijk werken om te kunnen reizen. Door interviews en observaties identificeert Schlegelmilch drie interacties tussen werkenden en hun fysieke omgeving, waardoor tijdelijke werkplekken ontstaan met fysieke, sociale en digitale aspecten. Paradoxaal genoeg is het volgens Schlegelmilch bij het bestuderen van locatieonafhankelijk werk essentieel om rekening te houden met de fysieke locatie.

Werkrelaties veranderen

In de tweede studie onderzoekt Schlegelmilch hoe de specifieke combinatie van werklocaties de werkrelaties van werkenden vormgeeft, en hoe werkenden omgaan met een radicale verandering in hun combinatie van werklocaties. Tijdens de analyse van interviews en videoblogs ontdekt ze dat wanneer medewerkers van een colocatie naar een gedistribueerde omgeving overstappen, hun nauwste relaties intensiever worden, terwijl hun meer verwijderde relaties verwateren.

Schlegelmilch: “Veel mensen beleven nu aan eigen lijf hoe belangrijk het kantoor was voor relaties met collega’s. Met name de toevallige ontmoetingen bij het koffieapparaat zorgden ervoor dat we ons bredere netwerk met collega’s onderhielden. In de toekomst is het daarom cruciaal dat we bewustere keuzes maken op welke locatie we werken en welke inspanningen de locaties mogelijk maken.”

Ideeën delen

Werkplektransparantie wordt positief geassocieerd met het delen van ideeën wanneer de flexibiliteit tussen werklocaties laag is. Tot deze conclusie komt Schlegelmilch in de derde studie door de relatie tussen werkplektransparantie en innovatief gedrag te testen en te onderzoeken welke rol werken op afstand speelt.

Bewustere keuzes

Op basis van de drie studies concludeert Schlegelmilch in haar proefschrift dat de fysieke werkomgeving een veel belangrijkere rol speelt bij digitaal werk dan vaak wordt aangenomen. Haar onderzoek biedt managers handvaten om bewustere keuzes te maken over het waar en hoe van werken. Ze raadt aan om niet alleen werkprocessen te digitaliseren, maar ook om de hele manier van werken opnieuw in te richten. Dit kan zorgen voor meer flexibiliteit en aanpassingsvermogen voor werknemers en bedrijven.

Meer informatie over het proefschrift Where we work: Physical workplaces in a digital world

De verdediging van het proefschrift is hier terug te kijken: https://www.youtube.com/channel/UCnN8TaVYe83472ewz9CH9HA

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.