Logo
  • Nieuws
  • 16 oktober 2018
  • Bron: ZiPconomy

5 trends met impact op hoe we werken

Flexibilisering, robotisering, Big Data, Agile werken, zelfsturing... De manier waarop we werken is sterk aan het veranderen en tegelijkertijd staat ook de arbeidsmarkt niet stil. Welke trends komen er op u af?

Beeld 5 trends met impact op hoe we werken

In een artikel op ZiPconomy geeft journalist Peter Boerman een samenvatting van het jaarrapport van IT-detacheerder De Staffing Group.

We pikken hier 5 belangrijke trends uit:

1. Functies worden rollen

Traditionele functiebeschrijvingen worden steeds vaker opgedeeld in afzonderlijke ‘rollen’. Dit betekent dat u een goed inzicht moet hebben in de competenties die gevraagd worden voor de invulling van die rollen.

2. Cv boet aan betekenis in

Het cv wordt steeds minder waard in werving en selectie. Resultaten en ervaringen uit het verleden worden minder relevant, het adaptieve vermogen van mensen des te meer. Ook valt te verwachten dat sollicitatiegesprekken straks via Virtual Reality worden gehouden. Bedrijven gaan ook steeds meer chatbots gebruiken om de candidate- en employee experience te verbeteren.

3. Data gaan de workforce beheersen

Door via data analyse diepgaand inzicht te vergaren in het aanbod, gedrag en de performance van mensen kunnen bedrijven continu scenario’s modelleren, voorspellen en vergelijken rondom hun workforce. In 2020 hebben veel organisaties een antwoord op de vragen: wat is er gebeurd, waarom is er wat gebeurd, wat gaat er gebeuren en hoe kunnen we het laten gebeuren?

4. Iedereen werkt in teams aan projecten

Topbedrijven in 2020 zijn gebouwd rondom technologie, cultuur en leiderschap dat samenwerking in teams stimuleert. Teams die snel kunnen worden gevormd en ontbonden rondom een project, product, proces of vraagstuk. Waarin high performance wordt geborgd door een selectie van de juiste en diverse samenstelling van expertises en persoonlijkheden, co-creatie (betrokkenheid van alle stakeholders in de keten, zoals klanten, instanties en klanten), Agile werken en autonomie.

5. Leidinggeven wordt verbinden

Een toename in zelfsturing van individuen en teams zal tot minder managementlagen leiden. Leidinggevenden moeten in de toekomst vooral verbindend, faciliterend, coachend en strategisch betrokken zijn. Het controlerende aspect van management zal binnen de teams zelf gebeuren en wordt datagedreven door HR-verantwoordelijken op strategisch niveau beoordeeld.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.