Verzorgd door

de redactie van HR Strategie

Nieuws
3 december 2012
Door: 
1 favoriet

Van Functiewaardering naar Talentwaardering?

Bedrijven werven grotendeels op basis van functiecriteria en minder op talentencriteria. Dit terwijl organisaties al geruime tijd over talentmanagement spreken en ontwikkeling hoog op de prioriteitenlijst hebben staan. Het zou dan ook een logische stap zijn om af te stappen van Functiewaardering en over te gaan op Talentwaardering.

Dat staat in het HR Benchmark onderzoek, uitgevoerd door Raet. Aan het onderzoek deden 486 HR- en Finance-verantwoordelijken mee.

Meerwaarde

Door minder te focussen op de specificaties van de persoon, maar meer op de talenten, zouden organisaties hun onderscheidend vermogen kunnen verhogen. Door met opleiding en ontwikkeling talenten geschikt te maken voor specifieke en toekomstige functies creëert de organisatie meerwaarde voor zowel het talent als de organisatie zelf.

Werving op basis van functiecriteria

Bedrijven zien de kans om met opleiding en ontwikkeling talenten geschikt te maken voor specifieke en toekomstige functies wel degelijk. Alleen wordt deze kans door organisaties nog niet opgepakt. Volgens het onderzoek wordt er namelijk nog steeds grotendeels geworven op basis van functiecriteria en minder op talent. Zo werft 82 procent van de organisaties alleen op basis van concrete vacatures en een functieprofiel. Maar het onderzoek toont ook aan dat organisaties wel degelijk willen gaan werven op talenten. 36 procent van de ondervraagde bedrijven wil gaan werven op basis van talenten en competenties om dan een passende functie bij de persoon te zoeken.

Raet

Raet is marktleider op het gebied van software voor Human Capital Management en personeelsadministratie. De HR-software van Raet, Youforce, is gebaseerd op het IT-concept Software as a Service (SaaS) en ondersteunt organisaties bij het optimaliseren van Human Capital Management als onderdeel van de organisatiestrategie.

Partners