Logo
  • Blog
  • 28 maart 2013

Doping op het werk? We gebruiken allemaal!

Natuurlijk balen we allemaal van Michael Boogerd. We hoopten dat ie niet gebruikt had en toen we wisten dat óók hij gebruikt had, ontkende hij nog. Uiteindelijk gaf hij toch toe dat ook hij niet zonder de stimulerende middelen had gekund. Schande!

Boogerd had allerlei excuses: 'ik moest wel, anders speelde in geen rol van betekenis', 'de druk om ook te gebruiken was hoog', 'het was gemeengoed om te gebruiken', etc.

Welk excuus heeft u?

Ja U! De kans dat u ook een gebruiker bent is heel erg groot. Waarschijnlijk geen EPO nee, maar wel cafeïne, zeer waarschijnlijk, en wellicht zelfs marihuana of cocaïne. Ik geef toe: ik gebruik! Alleen maar cafeïne overigens, maar toch. Als ik 's morgens op gang moet komen of 's middags, als ik een tikje inkak, dan neem ik een kop koffie. De sterkte van de koffie laat ik afhangen van de mate waarin ik cafeïne nodig heb.

En er zijn velen zoals ik (slechts cafeïne), maar velen gaan verder: koffie, energy drinks (Red Bull), energy snoepjes (dextro), aspirines, cocaïne.

In Nederland gebruiken veel mensen een of andere drug, als stimulans. Zo'n 85% van de Nederlanders gebruikt alcohol. Overigens voornamelijk ter ontspanning en niet ter stimulatie, maar er zijn mensen die op de been worden gehouden door alcohol en zelfs mensen die tijdens het werk drinken (meestal wodka, dat ruik je niet). Een kwart rookt tabak (waarvan het grootste deel echt verslaafd is), circa 7% marihuana en 1 tot 1,5% gebruikt cocaïne. Schudt maar eens het toetsenbord leeg van die collega die altijd maar doorgaat, vaak tot 's avonds laat.....

Mijn punt is dat de meesten van ons af en toe iets gebruiken om 'scherper te zijn', om 'wat langer door te kunnen' of 'om met de stress om te gaan'. Dat vinden we niet gek, sterker nog, het is heel gewoon, gemeengoed. De situatie van wielrenners is daarmee vergelijkbaar én nog erger. Zij zitten in een wereld waar continu druk is, waar continu grote, soms onmenselijke prestaties worden verwacht. En heel eerlijk, de Tour is ongelooflijk zwaar, elke dag honderden kilometers fietsen, soms wel meer dan 40 kilometer per uur gemiddeld. Dat kan ook niet op een boterham met pindakaas. Er is alleen aandacht voor de rijders die meedoen om de prijzen, dan pas tel je mee. Dus doe je daar alles voor. Zelfs je gezondheid op het spel zetten.

Ik vergoelijk doping gebruik zeker niet en ben er van overtuigd dat er in veel meer sporten iets wordt gebruikt. Dat begint vaak met vitaminepreparaten en dan een stofje om sneller te herstellen en dan .... Voordat je het weet ga je over de grens.
Maar let wel: oordeel niet te snel en niet te hard en denk daar nog eens over na als je die sterke behoefte voelt aan een kopje koffie....

Feitelijk gebruiken we allemaal!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.