Logo
  • Nieuws
  • 11 januari 2016
  • Bron: Raet

Werkend Nederland wil regie over eigen ontwikkeling, maar pakt deze niet

De Nederlandse werknemer wil steeds meer de regie over de eigen ontwikkeling. Maar liefst 75 procent vindt het belangrijk om zelf de regie te hebben over een persoonlijk ontwikkelprogramma. Slechts de helft ervaart echter voldoende ruimte en vrijheid om deze regie te nemen. Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmark-onderzoek van Raet onder 1.146 Nederlandse werknemers, 506 HR-managers en 117 bestuurders uit verschillende branches.

Voor het oppakken van de eigen regie beschikt slechts 45 procent van de medewerkers over voldoende financiële middelen.

HR niet tevreden over oppakken eigen regie

Hoewel Nederlandse werknemers de regie willen over hun eigen ontwikkeling, nemen zij deze onvoldoende volgens de HR-manager. Bijna een derde vindt dat medewerkers onvoldoende tot actie overgaan. Volgens HR-managers zijn daar verschillende oorzaken voor. Volgens de meeste HR-managers heeft dit te maken met de waan van de dag, waardoor medewerkers niet toekomen aan ontwikkeling. Dit wordt gevolgd door de onbekendheid van ontwikkelmogelijkheden en onvoldoende stimulans van de leidinggevende. In vergelijking met HR-managers zijn bestuurders minder negatief. Slechts een kwart van de bestuurders vindt dat medewerkers deze regie niet pakken.

“Wij zien deze behoefte aan regie bij medewerkers in alle branches steeds groter worden. De regie voeren over persoonlijke ontwikkeling vergt een cultuuromslag, waarbij medewerkers zelf moeten nadenken over resultaten en persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk is het van groot belang dat personeel intrinsiek gemotiveerd is en betrokken raakt bij hun eigen groei en ontwikkeling. Aan HR-managers en bestuurders de taak om een koppeling te maken tussen de ontwikkelbehoeften van de medewerker en de strategische doelstellingen van de organisatie. Onbekendheid van de ontwikkelmogelijkheden bij medewerkers zorgt ervoor dat het pakken van eigen regie in de praktijk soms wat achterblijft,” aldus Henk Jan van Commenee, productmanager talentmanagement bij Raet.

“Vandaag de dag is er een groot scala aan digitale ontwikkeltools die leren in eigen tijd efficiënter maken. Deze digitalisering zorgt ervoor dat medewerkers meer inzicht hebben in hun eigen ontwikkeling en écht de regie kunnen nemen,” aldus Commenee.

Lees meer in de Raet HR Benchmark 2016

Welke ontwikkelinstrumenten waarderen medewerkers het meest? En hoe gaan andere organisaties om met de gesprekscyclus? Lees er meer over in het Raet HR Benchmark 2016 talentmanagement onderzoeksrapport.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.