Logo
  • Nieuws
  • 30 oktober 2015
  • Jesper van Wijk

Talentmanagement in de sport: 'Mensen langdurig aan de sector binden en uitdagen'

In september is de 5e editie van het talentprogramma ‘Werken in de sport’ gestart. Het programma is een samenwerking van verschillende organisaties waaronder het NOC*NSF en de FNV Sport & Bewegen. Binnen dit programma worden jonge professionals binnen de sport met twee tot drie jaar werkervaring geholpen bij hun eerste loopbaanvragen.

“Het zijn vaak eindtwintigers die net een aantal jaar werken binnen een organisatie. Binnen het programma worden deze jonge professionals geholpen met verschillende vragen,” aldus manager competentiezaken en vereniging Guido Davio van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB). “Er wordt bijvoorbeeld gekeken wat de volgende stap is in hun loopbaan en welke zaken zij anders zouden willen doen. Met het programma willen wij ervoor zorgen dat professionals langer worden behouden voor de sport.En we proberen ze uit te dagen om maximaal gebruik te maken van hun talenten.”

Levensfase

Sportorganisaties en -bonden zoals de KNHB selecteren en vragen jonge professionals om mee te doen aan het programma. De geselecteerde werknemers komen daarna voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken of het programma past bij de fase waarin de werknemer zich bevindt. Hoe het programma vormgegeven wordt verschilt per tak van sport. “Voor de een komt het programma net te laat en voor een ander te vroeg. Het is vooral belangrijk dat ze kritisch nadenken over wat er past bij hun eigen persoonlijke levensfase,” aldus Davio.

Overstijgen van grenzen

In het verleden waren sportbonden vooral verantwoordelijke voor administratieve taken. Zij verwerkten sportuitslagen en planden wedstrijden in. Vandaag de dag zijn bonden meer belangenorganisaties en zijn de administratieve taken voornamelijk geautomatiseerd. Door deze veranderingen zijn er andere soorten mensen nodig om functies binnen deze organisaties te vervullen.

De maatschappelijke druk op sport is een van de redenen waardoor deze verandering is ontstaan. “De maatschappelijke vraag die in de sport speelt is veel breder en overstijgt de grenzen van afdelingen binnen de bond, maar overstijgen daarnaast ook de grenzen van sport lokaal en landelijk. Dat vraagt om specifieke competenties om het complexe speelveld met belangen van sponsoren, gemeenten , verenigingen en individuele sporters te blijven overzien en effectief te blijven opereren. Daarin vragen wij professionals die op meerdere niveaus kunnen schakelen. Wij ondersteunen hen in het proces, zodat zij die stap kunnen zetten. Bonden treden daarom meer op als belangenorganisatie die operationele werkzaamheden uitvoeren,” aldus Davio.

Uitdaging

Volgens Davio is het binnen verschillende sectoren een uitdaging voor werkgevers en medewerkers om over de grenzen van hun bedrijf heen te kijken en na te denken over wat voor soort talenten er nodig zijn binnen hun sector. “Bedrijven hebben de neiging om elkaar te beconcurreren voor talent, maar het is juist waardevol om elkaar op te zoeken en te kijken waar je elkaar kunt versterken om talent zo goed mogelijk in te zetten. Ik denk dat het beter bij deze tijd past om mensen te behouden voor een sector. Naar mijn mening behoren arbeidscontracten tot de leeftijd van 65 tot het verleden. Mensen zullen veel meer in netwerkorganisaties werken. Als sector moet je dan wel weten hoe je mensen binnen die netwerkorganisaties bindt en boeit. Binnen de sport zijn wij ons daar redelijk bewust van. Qua omvang is de sportsector klein als je het vergelijkt met multinationals. Het is daarom belangrijk dat wij mensen langdurig aan deze sector kunnen binden en langdurig kunnen uitdagen binnen de context van onze sector, want mensen veranderen steeds sneller van baan,” aldus Davio.

Guido Davio is een van de sprekers tijdens de Strategisch Talentmanagement Conference 2015.
Hij deelt hier zijn ervaringen over het werven en vasthouden van talent binnen de sport.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.