Logo
  • Nieuws
  • 30 oktober 2015
  • Jesper van Wijk

Talent managen: ’Mensen kunnen veel leren van elkaar, dus ook van het werk zelf’

A.S. Watson (Kruidvat, Trekpleister, ICI PARIS XL, Pour Vous) is al jaren bezig met het managen van talent. Personeel is in de economische roerige tijden een onderscheidende factor volgens het bedrijf. Talentmanagement is daarom ook een vast onderdeel van het HR-beleid. “Het belang van talentmanagement is de laatste jaren enorm toegenomen. Vooral omdat veel veranderingen elkaar opvolgen binnen de retail,” aldus Katinka Ruikes HR Manager bij A.S. Watson.

De afgelopen jaren heeft het bedrijf een sterke toename gehad in het aantal sollicitaties. Daardoor is de nadruk komen te liggen op het inzetten van nieuwe recruitmentmiddelen, meer sturen op interne doorstroom en het verbeteren van de kwaliteit van instroom. 

Volgens Ruikes moet talentmanagement vooral niet te moeilijk zijn. Het is belangrijk dat bedrijven niet onnodig geld gaan investeren in het ontwikkelen van programma’s. “Je hoeft als bedrijf geen dure trainingen te ontwikkelen om talent te managen. Mensen kunnen veel leren van elkaar, dus ook van het werk zelf,” aldus Ruikes.

Talentpoolmanagement

Op het gebied van recruitment is er veel veranderd volgens Ruikes: “Wat wij zien op het gebied van recruitment is dat in het verleden mensen solliciteerden op een vacature en dat het bedrijf dan een selectie maakte. Nu zijn we zelf veel actiever bezig met het werven van medewerkers en we doen veel meer met talentpoolmanagement. We onderhouden contacten met mensen die wij interessant vinden of die ons interessant vinden. En op het moment dat het opportuun is kunnen we direct schakelen.”

Om het juiste personeel te werven is het daarom ook belangrijk om te weten waar je als bedrijf staat. “Ik denk dat het belangrijkste is dat je weet wie je zelf bent als bedrijf en welke mensen in jouw organisatie succesvol kunnen zijn. Context bepaalt succes, dus hoe beter je zelf weet wat voor talenten je zoekt, hoe makkelijk het wordt om talenten te vinden,” aldus Ruikes.

Katinka Ruikes is een van de sprekers tijdens de Strategisch Talentmanagement Conference 2015.
Zij deelt haar ervaringen over het selecteren van talent binnen de retail.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.