Logo
  • Nieuws
  • 2 november 2020
  • Bron: HR Tech Review

De coronacrisis maakt talent tot een ondernemingsbrede uitdaging

Talentmanagement heeft zich te lang gericht op een beperkt aantal high potentials, managers en specifieke topmedewerkers. David Perring, research director bij Fosway: 'Organisaties moeten nu verder kijken dan succession planning, performance management en jaarlijkse engagement onderzoeken.' 

Beeld De coronacrisis maakt talent tot een ondernemingsbrede uitdaging

Traditionele talentmanagementprocessen en -structuren zijn onvoldoende wendbaar of transformationeel gebleken op het moment dat ze het meest nodig waren nu organisaties goed moeten weten wie waar werkt, wat doet en wanneer. Fosway's nieuwe Talent & People Success 9-Grid onderkent dan ook het belang van alle mensen in de organisatie.

David Perring, research director bij Fosway, legt uit: ‘With the new world of work unfolding around us at pace, the old foundations of talent management fail to add up. It’s time for organisations to rethink and move beyond historic views of succession planning, performance management, and annual engagement surveys. Against a tough backdrop of recruitment freezes, training budget cuts, furloughs and redundancies, it’s time to tackle talent differently now.’

'HR heeft een ecosysteem van talent en people success oplossingen nodig'

Volgens Fosway hebben de meeste traditionele spelers in de Talent Management (TM) hoek een beetje zitten slapen ten opzichte van de ontwikkelingen in organisaties. Zij breidden vooral hun tools uit vanuit de oude HR-concepten als succession planning, jaarlijks performance management, traditioneel leren en workforce planning. Nieuwe spelers vanuit teamsamenwerking, interne communicatie, de gig economy en vooral employee engagement hebben hun focus op het succes, het resultaat van mensen en daarmee van de organisatie. Je zult als HR nu meer dan ooit de bestaande tools optimaal moeten koppelen aan deze nieuwe tools en zo een ecosysteem, ook wel een talent marketplace genoemd, te bouwen.

Skills zijn de beste brandstof voor flexibiliteit en agility

In de kern van people success zie je een rijkere vorm van 'luisteren' naar je mensen, met betere inzichten in en beïnvloeding van gedrag. Het instrument in deze nieuwe aanpak is niet langer het functiegebouw, de competentiematrix of een RACI-model, maar skills of vaardigheden in het Nederlands. Dit meer gedetailleerde, losgekoppelde instrument biedt veel flexibeler ruimte aan enerzijds reskilling en upskilling, maar ook aan interne mobiliteit, persoonlijke ontwikkeling en carrièrestappen. Skills zijn dé manier om teams samen te stellen en agility in de organisatie te creëren. Dit meer gedetailleerde instrument wordt bereikbaar voor HR door gebruik te maken van AI-oplossingen, die skills ontdekken in cv's, vacatures, opleidingen, en projecten, en die matchen aan het beschikbare talent.

De spelers in de nieuwe 9-Grid

Er zijn flink wat nieuwe spelers in deze 9-Grid en voor zover deze ook voor Nederland relevant zijn zal HR Tech die binnenkort in de HRTech Arena toevoegen. Als de belangrijkste, strategische leiders in dit domein staan onze twee partners Talentsoft en Cornerstone. Eind november kun je hun oplossingen in actie zien tijdens de #Debinarweek2020.

De verschuiving van traditioneel TM naar het nieuwe Talent en People Success

In het Fosway-rapport wordt deze verschuiving uitgebreid toegelicht in de terminologie die gebruikt wordt voor HR en HRTech, zoals :

  • Van Talent Acquisition of Recruitment naar Flexible Resourcing
  • Van Succession Planning naar de Opportunity Marketplace
  • Van de Internal Job Board naar de Project & Gig Marketplace
  • Van Roles & Responsibilities naar Outcomes en Skills
  • Van Performance Management naar Teamwork, Feedback en OKR's

Download hier het volledige rapport.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.