Logo
  • Nieuws
  • 27 november 2013
  • Michelle Hollenberg

Wendbare medewerkers en lenige organisatie topprioriteiten 2014

De mobiliteit van personen is in 2013 een stuk belangrijker geworden voor HR- en finance bestuurders en managers ten opzichte van het jaar ervoor. Dit wordt namelijk 50 procent vaker genoemd als prioriteit dan in 2012. Mobiliteit staat daarmee op de derde plek van het prioriteitenlijstje van ondervraagden. Flexibilisering van het personeelsbestand is daarnaast een grotere prioriteit geworden, zo meldt TNS Nipo en HR-softwareleverancier Raet.

Uit het onderzoek – onder 573 respondenten – blijkt dat Strategische Personeelsplanning op nummer 1 staan op de prioriteitenlijst.

Verandering in de markt

Cees van den Heijkant, CEO van Raet: ‘‘Organisaties willen lenig en flexibel zijn. Dan kunnen ze makkelijker inspringen op veranderingen in de markt – of het nu gaat om groei, krimp of een verandering in werkzaamheden.’’ Die veranderingen in de markt worden ook voorspeld door de ondervraagde organisaties. Bijna de helft (49 procent) van hen verwacht het komende jaar te maken te krijgen met krimp van het aantal medewerkers.

Opleiding en ontwikkeling
Er wordt steeds meer belang gehecht aan mobiliteit. Dit vraagt om werknemers die zich snel kunnen
aanpassen en om werkgevers die daarvoor de ruimte en kansen bieden. Het onderzoek toont aan dat organisaties hier al hard aan werken, want 26 procent van de ondervraagden geeft ‘Opleiding en Ontwikkeling’ aan als een van de drie topprioriteiten op het gebied van HR. Dit onderwerp eindigt daarmee op de tweede plek in de prioriteitenlijst.

Ondervraagden illustreren dat zij zowel investeren in mobiliteit bij boventalligheid als in interne mobiliteit voor talent. Bij boventalligheid worden medewerkers uitgerust om binnen of buiten de organisatie een passende nieuwe functie te krijgen. Het doel bij Talent Management is groei en doorstroming.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.