Logo
  • Nieuws
  • 6 januari 2014
  • Michelle Hollenberg

War for talent voorlopig niet waarschijnlijk

Op lange termijn zal sprake zijn van schaarste op de arbeidsmarkt. Op middellange termijn is een ‘war for talent’ echter minder waarschijnlijk. Dit blijkt uit het rapport ‘De kwantitatieve ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking’ van ABN AMRO.

Demografische ontwikkelingen - in het bijzonder de ontwikkeling van de beroepsbevolking – zijn belangrijke variabelen voor de voorspelling van de ‘gezondheid’ van een economie. In het rapport staat de kwantitatieve ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking op de middellange (2024) en lange termijn (2060) centraal. Dit krijgt invulling op basis van drie scenario’s.

War for talent

Met uitzondering van het pessimistische scenario blijft een krimp van de beroepsbevolking uit tot 2027 (in het neutrale scenario) en 2032 (in het optimistische scenario). Een tegenovergestelde ontwikkeling lijkt zich zelfs af te tekenen als de beroepsbevolking voorlopig in omvang groeit ten opzichte van 2012. Berichten over een ‘War for talent’ door een structureel tekort aan arbeidskrachten zijn dan ook op zijn minst voorbarig aldus het rapport.

Verkeerde match

Toch is voor sommige beroepsgroepen sprake van een structurele krapte. Dit is echter niet het gevolg van een krimpende beroepsbevolking als gevolg van vergrijzing en/of ontgroening, maar van een verkeerde match tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Economie blijft ‘swing factor’

Economisch herstel kan (tot 2024) resulteren in een grotere vraag naar arbeidskrachten. Afhankelijk van het tempo en de duur van dit herstel kan de vraag de groei hiervan in het neutrale of optimistische scenario overtreffen. In zo’n situatie wordt de arbeidsmarkt gespannen, net als voor de financiële crisis. Deze ontwikkeling is echter in hoge mate speculatief, zeker gezien de economische ontwikkelingen sinds het uitbreken van de crisis. Economische groeiscenario’s waren in de afgelopen jaren te optimistisch. Bovendien is niet uitgesloten dat deze scenario’s voor de toekomst eveneens te rooskleurig zijn. Het is ook verstandig om terughoudend te zijn over een verwachte krapte op de arbeidsmarkt op basis van zulke scenario’s.

Krimp op lange termijn

Op de langere termijn krimpt de beroepsbevolking in alle scenario’s. Deze doet zich in het neutrale en optimistische scenario voor rond 2030. Het is niet mogelijk de impact van zo’n krimp nu in te schatten aldus het rapport.

Strategische personeelsplanning

Organisaties veranderen, de markt is turbulent en slechts beperkt voorspelbaar. Dit stelt hoge eisen aan het aanpassingsvermogen van bedrijven en hun medewerkers. Dat maakt personeelsplanning lastig. De vraag is of organisaties wel klaar zijn om echt met strategische personeelsplanning aan de gang te gaan. Strategische personeelsplanning is een stuurinstrument om medewerkers effectief in te zetten voor de realisatie van organisatiedoelen. Lees meer

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.