Logo
  • Nieuws
  • 18 oktober 2018
  • Bron: Raet

Personeelsplanning: werkgevers durven weer vooruit te kijken

Nederlandse bedrijven durven vaker dan voorgaande jaren weer na te denken over de verbinding tussen toekomstige marktontwikkelingen met de huidige personeelsbezetting. Tweederde van de directeuren acht het zelfs mogelijk om drie tot vijf jaar vooruit te kijken als het gaat om hun personeelsplanning.

Beeld Personeelsplanning: werkgevers durven weer vooruit te kijken

Dit blijkt uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet. Vorig jaar was het volgens de helft van de directeuren nog niet mogelijk om verder te kijken dan de komende drie jaar. Het thema staat dit jaar bij zowel directeuren (44%) als HR-professionals (35%) weer in de top drie op hun prioriteitenlijst. Ondanks dat HR-professionals dit weer bovenaan hun prioriteitenlijst hebben gezet, vindt een derde van de directeuren dat HR meer expertise nodig heeft op het gebied van strategische personeelsplanning.

40 procent van de HR-professionals beaamt dat er momenteel te weinig handvatten en tools worden gegeven om strategische personeelsplanning echt aandacht te geven. 45 procent van de HR-professionals geeft aan dat er op dit moment binnen de organisatie te weinig aandacht naar dit topic uitgaat, omdat zij te druk zijn met administratieve taken. Daarnaast worstelen ze met het feit dat strategische personeelsplanning steeds kortstondiger wordt (50%) en het vooral gaat over de hoeveelheid mensen in plaats van de eigenschappen van mensen (45%). Toch is het volgens bestuurders belangrijk om door te gaan met strategische personeelsplanning, 84 procent van hen vindt namelijk dat dit topic een randvoorwaarde is voor de uitvoering van talentmanagement.

Drijfveren en talenten medewerkers

“Het is goed om te zien dat strategische personeelsplanning bij veel bedrijven weer bovenaan de prioriteitenlijst staat," vertelt Peter Kuijt, kennismanager Talent Management bij Raet. "Voor organisaties is het wel belangrijk om zich eerst af te vragen waarom zij hiermee willen beginnen. Het moet namelijk geen middel worden om mensen te ontwikkelen richting werk, maar juist andersom."

Bij strategische personeelsplanning staat de mens centraal en dat is precies waarom dit een randvoorwaarde is voor talentmanagement. Kuijt: "Door een personeelsplanning te maken is duidelijk inzichtelijk welke drijfveren en talenten er nodig zijn om uiteindelijk het hogere doel van de organisatie te bereiken. Het geeft medewerkers en leidinggevenden de handvatten om de ontwikkeling van de organisatie en de ontwikkeling van medewerkers goed op elkaar af te stemmen.”

 

Raet is marktleider op het gebied van software voor Human Capital Management en personeelsadministratie. De HR-software van Raet, Youforce, is gebaseerd op het IT-concept Software as a Service (SaaS) en ondersteunt organisaties bij het optimaliseren van Human Capital Management als onderdeel van de organisatiestrategie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.